Подготвят разширяване на зелената зона в София

centar-za-gradska-mobilnost

Центърът за градска мобилност подготвя разширяване на зоната за платено паркиране с още 5000 места, обяви временният изпълнителен директор Румяна Милова на заседание на комисията по транспорт на Столична община. Общият им брой в София сега е 28 000. Интересът е към районите „Слатина“ и „Триадица“, където вече е минало обсъждането с граждани, а кметовете им проучват вариантите за зелена зона там. В „Слатина“ тя ще обхване изцяло жк „Яворов“, уточни Милова пред общинската транспортна комисия днес.

Георги Илиев, кмет на „Слатина“ дори е предложил още по-широк обхват на платената зона, добави Карлос Контрера от ВМРО и председател на комисията.
В „Триадица“ обаче ентусиазмът на живеещите не е голям и там ЦГМ ще търси приемливи решения.
И в неделя да стане платено паркирането в центъра на София, предложи Калоян Паргов от БСП, защото тогава улиците се задръствали от коли от страната, дошли на пазар.

Паяците за принудително вдигане на коли, паркирали в нарушение, ще бъдат ползвани само в краен случай, обяви Милова. През 2020 г. тя смята да развие активността на екипите, които поставят скоби. Те са 46 по двама души, уточни Александър Георгиев, новият директор на „Паркинги и гаражи“ в ЦГМ.

„Паякът създава задръствания, особено в по-тесните улици, докато вдига колата. Поставянето на скоба е по-ефикасен метод и затова Милова предложи на транспортната комисия паяците да се заменят с репатраци (сега се ползват от „Пътна помощ“) и да се купят 3, 4 или 5 от тях през 2020 г.

Тя призна, че в ЦГМ са получавани сигнали, че екипите им са слагали скоби и в неделя, когато няма платено паркиране в града. „Наложили сме наказания, включително и уволнения за такива действия. Наказваме и за грубо отношение от наши служители към водачите нарушители, обяви Милова.

ЦГМ БЕЗ ПОСРЕДНИК ПРИ SMS-ИТЕ ЗА СИНЯ И ЗЕЛЕНА ЗОНА

Обмисля се изграждането на нов наказателен паркинг в район „Люлин“, до тунела на трамвая. Целта е да се дисциплинират шофьорите, които сега масово паркирали в нарушение около метростанциите. Предстои да се открие буферен паркинг на бул. „Сливница“, до едноименната метростанция, за 262 коли.