Подготвя се ново разширение на зелена зона в София

sofia-municipality-logo
Столична община

Ново разширение на платената зелена зона за паркиране в районите „Лозенец“, „Оборище“, „Възраждане“ и „Красно село“ обсъждат столичните общински съветници, информира dnevnik.bg . Те подготвят и други промени, като въвеждане на ограничение за броя винетни стикери за паркиране, които да се издават на едно домакинство и това предблоковите пространства, които не са на улицата, също да са част от синята и зелената зона.

УВЕЛИЧАВАТ ОБХВАТА НА ЗЕЛЕНА ЗОНА В СОФИЯ

Промените ще се направят с изменения в наредбата за организацията на движението и са по предложение на районните кметове и Центъра за градска мобилност, като вече се обсъждат от общинските съветници, каза днес Зафир Зарков – зам.-председател на комисията по транспорт.

В идните дни проектът за промени в наредбата ще бъде качен на сайта на общинския съвет за изпращане на становища в рамките на месец. След това ще бъде проведено обществено обсъждане с граждани. Ако след това бъдат одобрени от общинските съветници, новите платени зони и правила ще влязат в сила от 1 ноември, поясни Зарков.

КОЛКО ЩЕ СТРУВА НОВАТА ЗЕЛЕНА ЗОНА В СОФИЯ

Предложението е в новата зелена зона да попаднат 5500 паркоместа.

Район „Лозенец“ ще бъде най-засегнат, като според предложението целият квартал между булевардите „Джеймс Баучер“ и „Никола Вапцаров“ ще бъде зелена зона. От есента на миналата година паркирането е платено в по-близката до центъра на града част от квартала. Неведнъж кметът на района Любомир Дреков е казвал, че заради въвеждането на промените голяма част от паркиралите дотогава в тази част на квартала са се пренесли в другата, където все още е безплатно.

В „Красно село“ тя ще обхване района между булевардите „Иван Гешов“, „Пенчо Славейков“, „Ген. Тотлебен“ и „Георги Софийски“.

В район „Възраждане“ искането е зелената зона да обхване участъка между булевардите „Константин Величков“, „Сливница“, „Александър Стамболийски“ и улиците „Димитър Петков“ и „Опълченска“.

За „Оборище“ новата зона ще обхване малкия район между булевардите „Христо и Евлоги Георгиеви“, „Ситняково“, „Данаил Николаев“ и ул. „Черковна“.

Пространствата, които са пред сгради, но не са на улицата, която е платена зона за паркиране, също да бъдат включени в нея, искат от Центъра за градска мобилност. Причината е, че често граждани подавали сигнали, че достъпът до жилищата им е блокиран от паркирали коли, които оставят на място с дни, защото в тези части се паркира безплатно.

В едно домакинство да има най-много до 3 автомобила с винетни стикери за паркиране в платена зона е другата промяна в наредбата. Причината е, че сега има случаи на един адрес да има по 6 автомобила. Стикерите за живеещи в зелена зона са по 100 лева за 12 месеца, а за синя сумата е 150 лева. За втори автомобил сумите са два пъти по-големи, но са възможни и промени в тези такси.