Почти ежедневно хвърлят камъни по преминаващите влакове в кв. „Факултета“

lokomotiv-vlak-bdz

Почти ежедневие е замерянето на влакове в кв. „Факултета“ , обясни пред NOVA Ангел Ангелов, зам.-началник на локомотивното депо в София.

Хвърлянето на камъни по влаковете може да има трагични последствия. При средна скорост на влака 65 км/ч, дори и малко камъче може да пробие стъклото и да рани човек!

Щетите, които БДЖ понася всяка година от счупени с камъни стъкла на вагони, мотриси и локомотиви, са в размер на стотици хиляди левове. Неизмеримо по-важни от парите, обаче, са човешкият живот и здраве! Ангелов сподели че превенцията се състои в обяснения в училищата колко опасно е да се хвърлят камъни по влакове. 

Пореден случай на грубо посегателство причини наранявания на машиниста на бързия влак № 2654 от Варна за Враца. При преминаване на композицията преди входния сигнал на гара Провадия малко след 17:00 ч. на 09.07.2023 г. влакът е замерян с камъни, при което е счупено челното стъкло на кабината на локомотива. Вследствие на вандалската проява е пострадал машиниста в локомотива, като същия е получил наранявания в рамото и е засегнато едното му око.

Веднага е подаден сигнал на тел. 112 и компетентните служби са се задействали, като се извършват необходимите следствени действия за установяване на извършителите.