Почистват 207 участъка около речни корита, канали и дерета

perlovska-reka

Общо 207 участъка с обща дължина около 119 км почистваме през тази година във всички части на Столичната община, по всички вътрешни реки, канали и дерета, съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно със зам.-кмета Десислава Билева провери дейностите по почистването на Перловската река при стадиона „Васил Левски“.

Сега се работи по Перловската река в района от ул. „Граф Игнатиев“ до ул. „Шипка“. Очаквам до следващата седмица да бъде почистен участъкът, каза кметът. Тя съобщи, че почистването на 500-метровите участъци на язовирите, следенето на техните нива, почистването на шахти и оттоци, са сред задължителните мерки, които се предприемат, за да може общината да се справи с обилните валежи, когато има такива. Столичната община отделя 1,8 млн. лв. за тези дейности, каза кметът и призова да не се изхвърлят едрогабаритни отпадъци в речните корита и в деретата.

Кметът Фандъкова каза в отговор на въпрос по повод на катастрофата в София, при която загинаха две млади жени, че това е огромна трагедия и като най-важна мярка, за да се предотврати карането с превишена скорост, посочи увеличаването на контрола от страна на „Пътна полиция“. Кметът припомни, че на сесията на Столичния общински съвет всички съветници, както и тя самата, са поискали да има постоянни акции за контрол на скоростта, както и за шофиране в нетрезво състояние и под влияние на различни субстанции. Кметът каза, че е поискала да се увеличат камерите, които следят за превишение на скоростта. Фандъкова припомни, че преди няколко години Столичната община е дарила на КАТ две камери за скорост, като по информация на КАТ двайсет хиляди акта са съставени на базата на тези две камери. Те обаче, според нея, са крайно недостатъчни. Кметът информира, че е поискала от Фонда за пътна безопасност към МВР да бъдат отпуснати средства за още 20 мобилни камери, които следят за превишена скорост.