По данни на ЦИК при 100% обработени протоколи: „Има такъв народ“ печелят изборите

slavi-trifonov

При обработени 100% от протоколите в Районните избирателни комисии „Има такъв народ“ са първа политическа сила.

Партията на Слави Трифонов печели 24.08% от вота, а тази на Борисов – 23.51%. Трета политическа сила остават БСП с 13.39% от вота на избирателите. Следват ги „Демократична България“ с 12.64%. Пети са ДПС с 10.71%, а „Изправи се! Мутри вън!“ е с 5,01%.

Под чертата без парламентарно представителство остават „Българските патриоти“ – коалицията включваща ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ, които са с резултат 3.14%. Партия „Възраждане“ се нарежда зад Патриотите с 3.01%. Деветата позиция е за формацията на Васил Божков – „Гражданска платформа Българско лято“ с 1.82%.

Централната избирателна комисия ще отстранява със свои решения днес грешките в протоколите на секционните комисии след повторното въвеждане на данните. Вече всички районни избирателни комисии предадоха документацията си. Процедурата изисква да има повторно въвеждане на данните от протоколите. 

Ако процесът по отстраняването на грешките приключи бързо, е възможно още днес ЦИК да оповести и разпределението на мандатите на партиите в 46-ото Народно събрание, както и окончателните резултати от изборите.

По закон срокът за обявяване на разпределението на мандатите и на окончателните изборни резултати е в четвъртък. В бъдещия парламент влизат шест формации.