Пловдив поиска от София Панагюрското съкровище

panagyurskoto-sakrovishte

Съгласно Закона за културното наследство Панагюрското златно съкровище трябва да се съхранява от РАМ-Пловдив, но то и към настоящия момент се намира в Националния исторически музей по силата на сключен договор между РАМ-Пловдив и НИМ-София. Този договор вече е изтекъл, а нов не е подписан. Общински съветници от Пловдив настояват такъв нов договор да не бъде подписван.

Мястото на Панагюрското златно съкровище е в Националния исторически музей. То е собственост на държавата, каза министърът на културата Найден Тодоров в „Тази сутрин“ по бТВ. В четвъртък, 20.06, пловдивският общински съвет трябва да реши дали да подкрепи с декларация завръщането на Панагюрското златно съкровище за постоянно в Пловдивския археологически музей.

Тодоров обясни, че когато съкровището е открито в Панагюрище, то първо е занесено в местния музей и след това е прехвърлено в Пловдив, но е уведомен и НИМ. По думите му Националният исторически музей може по-добре да презентира съкровището на света. 

„Това съкровище беше в Лувъра, беше в Британския музей, предстои излагането му в Гети музея в Лос Анджелис. Това може ли един регионален музей да го направи?“, каза Тодоров.

Той уточни, че в Регионалния исторически музей в Пловдив има малко над 20 служители, а бюджетът на музея няма и 1 милион лева. За сравнение НИМ има над 150 служители и над 5 млн. бюджет.

„Панагюрското златно съкровище е национална ценност. За мен националната ценност трябва да бъде презентирана по света“, смята министърът.

В същото време Тодоров уточни, че музеят в Пловдив получава пари от пътуванията на съкровището по света. Той определи казуса като „измислен“ и каза, че връщането му в Пловдив няма да е градивно действие.

Общинският съветник Борислав Инчев обаче смята, че Панагюрското съкровище трябва да остане в Пловдив. 

„Когато едно такова съкровище е открито някъде и се заведе първо в дадена инвентарна книга, то трябва да си остане тук. Това се е случило в регионален археологически музей Пловдив“, коментира Инчев пред „BraVo, Пловдив“.