Площад „Света Неделя“ – исторически облик на площада, но осъвременен с фотоволтаици

Студио Фуксас Площад Света Неделя

Главният архитект на София Здравко Здравков за площад „Света Неделя“

Два дни след като проекта на студио „Фуксас“ спечели конкурса за реновация на площад „Света Неделя”, архитект Здравко Здравков, коментира в студиото на NOVA новия облик в центъра на София.

Общината възложи конкурс за проектиране. В него участваха архитектурни студиа на световно ниво, привлечени от културното ни наследство. В петък международно жури определи победителя – студио „Фуксас”. По думите на експертите всеки от кандидатите за реновирането на сърцето на София се радва на международно признание. А проектите на „Фуксас“ говорят за тях във всеки град, и то не само на Стария континент. 

„За нас водещите елементи в модерния облик на София са хората, природата, историята и новите технологии. Събрахме ги в един проект, с който вашият град да бъде разпознаваем за целия свят”, посочи арх. Микеле Чинини.

Планът на „Фуксас” е да направи пространството пред храма „Света Неделя“ достъпно за пешеходците, да се запази историческият облик на площада, но и той да бъде осъвременен с фотоволтаици. Нощем те ще светят, а денем от тях ще зареждаме мобилните си телефони. Събраната дъждовна вода пък ще ни разхлажда през лятото.

„Този проект е от най-щадящите и с най-добро отношение към контекста на средата. Трябва да обърнем внимание, че на площада са напластени хилядолетни слоеве. Имаме доста сложна архитектура и подходът към този площад е въпрос на интерпретация. Считам, че избраното решение е добро. То не подхожда неглижиращо към една или друга част от архитектурата. Напротив – има респект към намерената археология. Във всички проекти видях по една добра идея. Избраният е реализируем, а това беше едно от условията ни като възложител в конкурса”. Така коментира темата главният архитект на София Здравко Здравков.

Проект на Студио Фуксас за обнявяване на площад "Света Неделя"

Според Здравко Здравков проектът за „Света Неделя“ ще промени коренно отношението за този площад и ще го трансформира трайно към пешеходците и към хората, ще разкара автомобилите от това знаково място и ще даде възможност за свързване с другите пространства – за в бъдеще ще се свързва с Ларгото, „Съборна“ и „Стамболийски“.

„Дебатът в журито беше огромен. Много трудно беше журирането на проектите. Арх. Игнатов има своята позиция, която аз уважавам. Всички останали членове взеха това решение с огромен дебат и анализиране на това, което е представено. Преценено е, че този проект отговаря на критериите ни като възложител и той може да бъде реализиран в рамките на мандата – до 2023 г.”, допълни Здравков.

Идеята е приета от почти цялото жури, с изключение на един от членовете му. Архитект Борислав Игнатов е подписал с особено мнение. „Има много големи проблеми с комуникацията, особено пешеходното движение. Те могат да бъдат поправени, но според мен не е целта да се правят компромиси. В крайна сметка обаче това е решението на 15-членното жури”, коментира Игнатов.

„Това е добро решение за модерна, но ненатраплива, елегантна градска среда. В изготвянето на техническото задание ще има много сериозна дискусия за това в каква степен да бъдат представени тези фотоволтаични елементи. Те обаче са част от осветлението и това трябва да го имаме предвид”, каза председателят на журито Малина Едрева.

Ако няма обжалване, студиото ще проектира  догодина. Строежът ще започне през 2021-ва. Всяка стъпка ще се съгласува с общината. Градската управа ще има последната дума и за бюджета, който по първоначални изчисления възлиза на около 17 млн. лева. 

„Надявам се членовете на журито да са се спрели на най-добрия проект, който да бъде и красив, и функционален. Надявам се той да представя по един добър начин останките от древна Сердика и да може и да бъде изпълнен”, добави кметът на София Йорданка Фандъкова.