Площад „Героите на Украйна“ се очаква да именува днес Столичният общински съвет

pametnik-na-savetskata-armiya-nadpisi-mocha

Столичният общински съвет (СОС) ще проведе днес от 10:00 ч., за първи път от две години, присъствено заседание, съобщиха от пресцентъра на Съвета.

Заради противоепидемичната обстановка, свързана с коронавируса, заседанията на СОС се състояха онлайн.

Столичният общински съвет (СОС) на днешното си редовно заседание предстои да вземе решение за именуване на площад в район „Изгрев“ на „Героите на Украйна“. Вносители на доклада, публикуван на интернет страницата на СОС, са общинските съветници Малина Едрева, Веселин Калановски, Борислав Бориславов.

Става въпрос за именуване на безименно пространство от двете страни на бул. ‘‘Драган Цанков”, разположено между паркинга на парк-хотел “Москва” и бул. „Драган Цанков” и от югозападната страна – пространство между бул. „Драган Цанков”, ул. “Никола Мирчев”, ул. „Незабравка“ и оградата на посолството на Руската федерация в България.

С настоящото предложение София става част от глобалната инициатива за подкрепа на Украйна чрез преименуване на общински обекти в непосредствена близост до посолствата на Руската федерация и застава редом с Атина, Вашингтон, Вилнюс. Копенхаген. Лисабон, Лондон. Осло. Прага. Рига. Тирана. Торонто, където подобно решение се обсъжда или вече е взето, пишат в доклада вносителите.

Те припомнят, че с решение на СОС от 24 февруари СОС прие Декларация относно ескалиралата агресия в Украйна, с която категорично осъди решението на руския президент Владимир Путин да започне пълномащабни военни действия срещу Украйна в грубо нарушение на редица международни договори и конвенции. Това е посегателство върху териториалната цялост на една суверенна европейска държава, водещо до загубата на хиляди невинни човешки животи, унищожението на мирни градове, милионна бежанска вълна и хуманитарна катастрофа в окупираните от Русия селища.

В светлината на тази принципна позиция в защита на европейските и общочовешки ценности, в допълнение на хуманитарната подкрепа, която Столична та община оказва на украинските бежанци, потърсили подслон в града, както и в израз на солидарност и съпричастност с украинския народ, предлагаме озелененото пространство от двете страни на бул. „Драган Цанков“ пред посолството на Руската федерация в София да носи името площад „Героите на Украйна“, посочват общинските съветници. Предложението им за именуване е мотивирано преди всичко от необходимостта София да приеме важен символичен акт на солидарност с украинския народ, борещ се понастоящем за своята независимост и териториална цялост, както и в защита на проевропейската и евроатлантическата си ориентация.

Подобна инициатива е предприета и подкрепена от голяма част от гражданите на София, неправителствени организации, творци и общественици, които заявиха това чрез писмени предложения за  ре/именуване, отбелязват вносителите на доклада.