Планират ремонт в Централната част на Борисовата градина

розариум-в-борисовата-градина

28 хиляди кв. м. асфалтови алеи и Езерото с лилиите в Борисовата градина в София ще бъдат ремонтирани. Това предвижда проект на Столичната община за обновяване на историческата част на парка на стойност 11,7 млн. лв. Кметството ще кандидатства за европейско финансиране в размер на 8,8 млн. лв., а останалите средства ще бъдат от осигурени от общината.

Ще бъдат обновени настилките и осветлението на алеите, Езерото с лилиите и алпинеума, една тоалетна до „Маймунарника“, както и подмяна на камерите за видеонаблюдение. Планира се и възстановяване на скулптурни фигури на чешмите и други елементи на парковата украса.

Проектът за ремонта ще е тип „инженеринг“, което значи, че фирмата изпълнител сама ще го поръча и ще го изготви по свои критерии. Столичната община ще кандидатства с него за безвъзмездно финансиране по европейската програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. и срокът за това изтича след шест месеца. Той бе представен днес пред общинската комисия по екология като доклад на зам.-кмета по екологията Йоана Христова.

Пътеките, предвидени за ремонт, не са били обновявани от създаването на парка. Проектът придвижа възстановяване в автентичен вид само на съществуващи елементи на парка. Сградата на обществената тоалетна между читалнята и заведението „Маймунарника“ също ще бъде обновена. Предвижда се и обновяване на Езерото с лилиите, Алпинеума, както и на намиращите се в пространството чешми. Ще бъдат възстановени пластики и скулптурни фигури, ще бъде изградено алейно осветление, видеонаблюдение, както и Вик мрежа и поливна система. Ремонтните дейности ще се извършват поетапно на площ от 300 дка.

Миналата година се проведоха и обществени обсъждания за промяна на подробния устройствен план на Борисовата градина, който трябва да бъде гласуван от Столичния общински съвет. В него присъства връщането на „Кривите огледала“ и „Лодките“, както и трите дансинга, които са на мястото, известно като „Маймунарника“. Те са били там, когато се е създавала градината. Ръководителят на проекта проф. Атанас Ковачев смята, че бирарията в стил австро-германски барок от 30-те също трябва да се върне до езерото „Ариана“ на мястото на сегашното заведение.

Къпалнята „Мария-Луиза“ пък отново трябва да разхлажда софиянци в жегите. Сега къпалнята е частна собственост, но общината би могла да преговаря със собствениците за публично-частно партньорство, смятат проектантите. Според тях някои обекти нямат място в градината.

Автокъщата „Капитолия“ трябва да бъде премахната и под нея да се изгради подземен паркинг. Над него ще има има 1,5 м пръст, така че там могат да се засадят и дървета.