Пето място за София в европейска класация заради електротранспорт и нулеви емисии

electrobus
Снимка: Столична община

София получава оценка 6,8 от 10 и се нарежда в челната петица заедно с Копенхаген, Осло и Милано заради електрификацията на градския транспорт и използването на автобуси с нулеви емисии.

Това показва доклад „Благодарим за споделянето“, който е изготвен от Clean Cities Campaign, обединение от над 80 европейски граждански организации, съобщават от Столичната община.
В изследването се проучва градският транспорт, използването на електрически транспорт и мобилност.

Докладът подрежда градовете по 4 критерия:

  • наличие на споделени услуги за микромобилност (велосипеди, електрически велосипеди и тротинетки под наем),
  • автобуси на градския транспорт с нулеви емисии,
  • наличие на споделени услуги за превоз с електрически автомобили,
  • обхват и достъпност на обществената инфраструктура за зареждането на електромобили.

С най-много точки са Копенхаген (86,5%) и Осло (81,3%). София получава общо 35,8%.

По всички критерии в проучването българската столица се нарежда на 20-о място от общо 42 европейски града. Зад нас в класацията са градове като Мадрид, Лондон, Рим и Виена.

В същото време София трябва да продължи да развива публичната инфраструктура за зареждане на електромобили, както и електрически велосипеди и други устройства за микромобилност, които се използват в града, осъзнават и отбелязват от Общината.

По-широката класация на градовете на CCC включва 36 големи града от цяла Европа. Настоящото изследване добавя още 6 към тях, за да се разпростре над общо 42.
Избрани са населени места, които имат важна роля в дебата за градската мобилност в съответните страни и/или на европейско ниво, като същевременно се гарантира широко географско покритие, за да се представи многообразието на европейските градове. Дадохме приоритет на държавите и градовете, в които CCC има активно присъствие, така че нашите местни партньорски
организации да могат да се включат в конструктивен диалог с властите и заинтересованите лица по места.