Пазарът пред РУМ „Черни връх“ се запазва. Кметът на „Лозенец“ обвини шефа на Столичен общински съвет в лъжа

rum-cherni-vrah
Снимка: Константин Павлов - кмет на район Лозенец

Пазарът пред РУМ „Черни връх“ се запазва и ще бъде стопанисван от „Пазари Запад“, решиха общинските съветници на днешното си заседание.
В кратък срок общинското дружество трябва да направи предложение за обновяването на пазара в район „Лозенец“. 
Общинските съветници заседаваха по темата над три часа, не липсваха и кавги между тях, тъй като част от исканията бяха пазарът да бъде стопанисван от районната администрация.
От гласували общо 60 общински съветници, 47 бяха „за“, 11 „против“ и двама „въздържали се“.

Кметът на район „Лозенец“ в София Константин Павлов обвини председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев в лъжа и в манипулация на общественото мнение по повод съдбата и бъдещето на пазара на бул. „Черни връх“ в едноименния квартал, съобщи „СЕГА“.

Преди дни Георгиев съобщи на пресконференция, че районният кмет се готви да закрие зеленчуковото тържище и че на по-голямата част от заеманото от него  пространство той се готви да създаде споделено открито пространство за публични събития. Според Георги Георгиев против намеренията на районния кмет са и голяма част от жителите на „Лозенец“, от които около 1 400 души са са подписали в подписка против закриването на пазара. „Не разбирам упорството и желанието на кмета на „Лозенец“ да премахне пазара, като ¾ от неговата площ бъде предвидена за сцена за събития. Какви сцени за събития на метър и половина от най-оживения булевард „Черни връх“?! Кой ще отиде там да гледа някакво събитие или ще си пусне детето?!“, коментира Георгиев миналия петък. Както е известно, той е избран от листата на коалицията ГЕРБ-СДС, а Павлов е представител на „Демократична България“, която е опозиция в столичния парламент.

Часове след изявлението на Георгиев съветници от ГЕРБ-СДС, от ВМРО и от БСП внесоха доклад в СОС, според който пазарът на бул. „Черни връх“ минава в ръцете на общинското дружество „Пазари Запад“. Докладът вече бе одобрен от част от комисиите, в които той бе внесен. Окончателното му приемане се очаква да се случи утре на редовната сесия на столичния парламент.  

Константин Павлов отговори, че Георги Георгиев е заблудил обществеността, че той се готви да закрие споменатия пазар, както и че на негово място ще бъде открита сцена за събития. “Председателят на СОС от ГЕРБ, без по никакъв начин да се свърже с районната администрация и без да поиска мнението на гражданите на „Лозенец“, излезе публично с идеята да бъде възстановен пазарът за плодове и зеленчуци, както и пазарът да се даде за управление на някое от общинските дружества, занимаващи се с пазари. Не му прави чест, че внесе смут в обществеността, твърдейки че имам идеи да ликвидирам пазара и да правя открита сцена до РУМ-а и започна сам да спори със себе си, обяснявайки че там, близо до булеварда, не е най-доброто място за такава сцена. Трудно ми е да изразя цялото си възмущение си от този подход. След като цяла година ръцете на районния кмет бяха вързани с мудни процедури и оправдания за липса на средства, изведнъж напълно непрозачно и буквално за два дена общински съветници, начело с групата на ГЕРБ, искат да връчат бъдещето на пазара в ръцете на общинско дружество, а гражданите и кметът имат точно 48 часа да реагират преди решението на СОС в пленарна зала“, коментира кметът на „Лозенец“ във „Фейсбук“.

Днес Георги Георгиев показа писменото предложение на Константин Павлов до главния архитект на София Здравко Здравков от 13 януари 2021 г. От него става ясно, че районният кмет е предложил на мястото на голяма част от пазара да се направи не открита сцена, а открита зона, в която да се организират фермерски, тематични, коледни и други пазари. Идеята е на останалата част от пазара да се запази пространството за продажба на плодове и зеленчуци. „Извинявам се, ако съм бил неточен. Не била сцена за събития на открито, най ми била зона за събития на открито. Ако това е фалшивата новина…Струва ми се, че някой ми дължи извинение, и то незабавно“, заяви председателят на столичния парламент.