Пътят за хижа „Алеко“ на Витоша е затворен заради обилен снеговалеж

симеоновски-лифт

Временно се затваря за движение планинския път Драгалевци – Алеко в природен парк Витоша. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Причината е силен ураганен вятър и обилен снеговалеж. Автобусите по линия 66 ще се движат със скъсен маршрут до кв.Драгалевци.

Лоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст. На много места вали сняг и е ветровито. Времето е облачно и мъгливо. Температурите са между минус 5 и 2 градуса. Няма регистрирани инциденти през изминалото денонощие. Съоръженията в курортите работят.

Информация за обстановката в планините можете да намерите на адреса на ПСС в интернет Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470.

Във връзка с метеорологичната прогноза за понижаване на температурите и очаквани снеговалежи над по-голямата част от страната Агенция “Пътна инфраструктура” апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания. Определен е жълт код за потенциално опасно време и снеговалеж в 20 области в Западна, Централна, Северна и Южна България – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Перник, София-град, Софийска, Пловдив, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и предприемат обработка на настилките срещу хлъзгавост и заледяване. Машините на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за снегопочистване на републиканските пътища. По опорните пунктове има инертни материали – сол, пясък, калциев двухлорид.

За повишаване безопасността на движение, ако метеорологичните условия го изискват, е възможно затваряне на определени участъци за почистване и обработване на настилките с химически вещества и инертни материали. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.