Пътуваме с тротинетка и велосипед безплатно в градския транспорт

804
zapaden-park

Софиянци вече могат да се качват с колело и тротинетка в градския транспорт без да плащат допълнителен билет. Облекчението ще насърчи хората да оставят автомобилите си и да се придвижват алтернативно из столицата, надяват се от градската управа.

Чаканата промяна, която ще улесни доста хората, които досега се колебаеха да ползват велосипеди, бе гласувана от Столичния общински съвет още в началото на годината. Тя обаче влезе в сила от началото на май.

С тротинетка, която е по-компактна, може да се пътува по всяко време в цялата мрежа. За велосипеди условията са малко по-различни. Само през уикендите е разрешено пътник с велосипед в метрото, без да се таксува допълнително, както и до 7 сутринта и след 20 часа вечерта. Досега можеше само след 21 часа с допълнителен билет.

В автобуси се допуска с велосипеди, най-много по 2 по едно и също време, по линии, които пресичат Околовръстното на столицата до 6.30 и след 20 часа в работни дни, по всяко време в почивни. 

Софиянци се възползваха от новите възможности още през първите дълги почивни дни и доста от тях излязоха с колела из града.

Междувременно за всички, на които ми се налага да използват автомобили, днес, както и на Гергьовден няма да работят синя и зелена зона за паркиране в столицата, напомнят от Столичната община.

В останалите дни платеното паркиране в центъра на града ще е с обичайното си работно време – от 08.30 до 19.30 ч.