Патриарх Неофит: С Рождество Христово започва епоха на светлината и надеждата

patriarh-neofit

„С Рождество Христово за изстрадалия и потънал в грях свят започва нова епоха: епоха на светлината и надеждата, епоха на Божието присъствие сред човеците, в която ние вече не сме сами, защото с нас е Бог“. Това каза в синодално послание по случай Рождество Христово Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който оглави тържествената света Литургия по повод празника в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“.

„Бог става човек, за да може човекът да стане Бог, казва през четвъртото столетие дивният отец на църквата „Свети Атанасий Велики“. Нека в нощта на Рождеството ние всички, които сме Христови, да сторим място на раждащия се заради нас и заради нашето спасение Божествен младенец като отворим за него нашите домове и нашите сърца. Нека не само със слово, а и с дела на милосърдие да покажем принадлежността си към неговата свята църква, като според силите и възможностите си се погрижим след нас да няма вече страдащи и нуждаещи се, гладни и жадни: не само за храна и питие, а и за топла дума и най-елементарно човешко внимание“, добави още той.

„Да бъдем всички следовници на Исус Христос, който си отиде заради нас и нашето спасение. Да пазим рождественските обичаи и добрите нрави, за които всички ние се борим и стараем да следваме христовите завети. За много години!”