Паспортите на сградите няма да са задължителни

Сградите, в които няма да се правят преустройства, ремонти или някакви други строително-ремонтни дейности, няма да се нуждаят от паспорти. Изготвянето на документите на сградите ще е за сметка на собствениците на съответните обекти. Това обявява служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова в интервю по ресорни теми, изготвено от пресцентъра на министерството.

Арх. Комитова не е съгласна, че за „всички сгради задължително трябва да се изготвят паспорти, тъй като по действащото законодателство паспорт на сграда се изготвя само тогава, когато се предвижда извършване на строително-ремонтни дейности по нея. Сградите и обектите от цялата инфраструктура, за които няма намерение да се извършват строително-монтажни работи, нямат нужда от паспорт“.

Новият министър обяви, че комисия ще извърши проверка на работата на структурите в министерството. Част от проверката са и фирмите, които са получавали възлагане от „Автомагистрали“ ЕАД, „тъй като обществото много се интересува от тази тема“.

По думите на арх. Комитова няма място за притеснение за изпълнението на важни проекти като магистрала „Хемус“, модернизацията на пътя Видин – Ботевград. „Тези проекти ще бъдат завършени. Не мога да предскажа в какъв период, но споделям дълбоко схващането, че най-лошото строителство е незавършеното строителство. То е и най-скъпото“, казва министърът в изпратеното на медиите интервю.

Но променти са необходими в санирането. Арх. Комитова не смята, че досегашния модел на финансиране, струвала 2 млрд. лева, е неприложим към новата програма за саниране, която е част от Плана за възстановяване и устойчивост. Промени са нужни в контрола, както и в начина на обновяване на сградите: „Ние вече не можем да мислим за обикновено саниране на сгради“, казва служебният министър, но изразява подкрепа след въвеждане на промени.