Първите електробуси в София вече са факт

elektrobusi
Снимка: Транспорт за София

Електробусите ще се движат по линиите 9 и 309

От днес по линиите на градския транспорт тръгват първите електробуси в града. Те бяха представени от кмета на София Йорданка Фандъкова и посланика на Китай Джан Хайджоу.
Електробусите са 20 на брой и ще се движат по две линии на градския транспорт – 9 и 309. 
Това е първата доставка на електробуси, след като в последните години бяха тествани няколко различни технологии по различни линии.
Превозните средства са изцяло електрически и са с капацитет 90 пътника. Автобусите са с вградените батерии с капацитет 324 kWh, средният разход на енергия е 0,99 kWh на киломтър, което е около 320 км пробег с едно зареждане. Електробусите разполагат с климатична система, осигуряваща отопление или охлаждане в зависимост от сезона. Те са нископодови, с рампа за хора с двигателни затруднения и детски колички. Оборудвани са с USB гнезда за зареждане на мобилни устройства, видео наблюдение, като се планира да бъде осигурен и безплатен WiFi достъп.
През тази и следващата година се доставят общо 162 нови автобуса, с което 90% от градските автобуси на столицата ще бъдат обновени. Всички нови електробуси и автобуси, които се доставят, отговарят на най-високия екологичен стандарт ЕВРО 6.

Нови електробуси тръгват по улиците на София от средата на ноември