Парково пространство, офиси и културни сгради с барове и ресторанти около Централна гара

централна-гара
Снимка: citibuild.bg

Голямо парково пространство, търговски, жилищни, офисни и културни сгради с обществено достъпни покриви, на някои от които да има барове и ресторанти. Автомобилите пък ще се движат под земята, откъдето ще преминава булевард „Княгиня Мария Луиза“. Така изглежда площадът пред Централната гара и околните терени в проекта на проектантското студио „А и А архитекти“, класиран на първо място в конкурса на Европейските архитектурни награди „Визар“ за 2018 г.

Международното жури с председател арх. Данте Бенини /Италия/ и състав: арх. Хенриет Вамберг /Дания/, Мартин Аарц /Холандия/, арх. Анета Булнат /Австрия/, Тиери Опикофер /Швейцария/, Карл-Ерик Норман /Швеция/, проф. дн. Ивайло Знеполски и проф. дан. арх. Бойко Кадинов, определи победителите в двата конкурса –  конкурс под мотото What’s Up Architecture за проекти и реализации от последните две години на български архитекти, и конкурс за зоната около Централна жп гара София. В двата конкурсни раздела имаше над 220 участници със 75 проекта и 100 табла.

11 проекта се състезаваха за устройствена концепция за планиране и развитие на „Вторичен градски център, зона „ Централна гара “ – София“. Целта е лансирането на нови идеи, функции и структура, характер и функционално развитие на зоната, въз основа на които да продължи работата върху конкурсната територия.

Зоната около Централна гара е транспортно комуникационен, обществен и урбанистичен възел, който има потенциал да бъде развит като Вторичен градски център. Тя обхваща териториите между ул. „Опълченска“, бул. „Княгиня Мария Луиза“, Централна автогара, Предгаров площад, Централна гара, прилежащия ЖП ареал и териториите, разположени на север в непосредствена близост до него. Фокусът на конкурса беше върху най-контактната и неразвита част от описаната зона: територията между булевардите „Христо Ботев“ и „Княгиня Мария Луиза“ и Предгаровия площад, чиито пространствен потенциал остава неоползотворен. Проектните предложения трябваше да отчетат идеите на Общия устройствен план на Столична община и да планират изграждането на разглежданата територия като част от хармоничното бъдещо развитие на София.

Първа премия – 10 000 лв., получи концепцията на „А и А Архитекти“ – арх. Асен Милев и арх. Ангел Захариев, за които това е поредната награда. Миналата година например студиото, по чийто проект се изгражда най-високата сграда у нас – Sky Fort, спечели първо място в категория „ТЪРГОВСКИ СГРАДИ“ в конкурса „Архитектурни награди АРХ ИНОВА“ с „Клуб Десизо Мони“ в Плевен.

Проектът залага на коренна промяна във функционирането на градската среда, давайки предимство на хората, вместо на автомобилите. Концепцията предлага разнообразни функции и изграждане на подходяща архитекурна и градска среда за оживяване на пространството 24 часа – 7 дни в седмицата. Предложено е разполагане на важни културни и развлекателни обекти и изграждане на мащабни обществени пространства. Отдаден е респект на важните гледки към града и Витоша, на традиционната за центъра квартална структура и на наследството на модернизма от втората половина на 20-и век.

Източник: citibuild.bg