Зоната около стадион „Васил Левски” става платен паркинг

паркинг-стадион-васил-левски

Паркирането в дясната част до Националния стадион „Васил Левски“ до метростанцията вече ще бъде платено, като достъпът на автомобили ще бъде ограничаван с бариера. По схемата са заложени не повече от 100 места, като в събота и неделя върху 44 от тях ще се разполага пазар за ски, велосипеди и други спортни стоки. В момента много столичани използват безплатния паркинг, за да оставят автомобила си докато са по работа в центъра.

Това решение взе днес Столичният общински съвет по предложение на съветниците Николай Стойнев (ГЕРБ), Милка Христова (БСП) и Карлос Контрера (ВМРО). Преди заседанието съветниците не приеха предложението на Марта Георгиева (ДБС) точката да се отложи, защото все още не е приет подробният устройствен план за парка.

Мотивът на вносителите е, че сега пространството се използва като нерегламентиран паркинг, като автомобилите блокират достъпа до Борисовата градина.

Според решението Столичната община ще предаде зоната за стопанисване на дружеството си „Пазари Запад“, което трябва да организира паркирането и провеждането на пазара. Дружеството трябва да наеме денонощна охрана и фирма, която да го почиства. „Пазари Запад“ ще определи и каква такса ще се плаща за паркирането.

Сумата обаче ще бъде близка до таксите за зелената зона, която е около стадиона, каза пред журналисти Николай Стойнев. Той поясни, че автомобили на „Национална спорна база“ също ще получат право да паркират безплатно в участъка.

Превръщането на зоната в паркинг ще струва общо 183 хил. лева, от които 70 хил. лева са предвидени за „роботизирана“ тоалетна, която се самопочиства.

Паркирането ще продължи да бъде безплатно от лявата страна на стадиона до езерото „Ариана“. Стойнев каза, че общината води разговори с „Национална спорна база“, за да се намери начин пространството да се организира и да се отвори достъпът до Борисовата градина.

В края на годината общинските съветници не приеха предложение Столичната община да дари на Министерството на младежта и спорта цялото пространство около националния стадион. Тогава предложението внесе съветникът Анатоли Илиев (ГЕРБ), но то бе слабо аргументирано и съветниците от опозицията откриха редица юридически грешки в него. Така с гласовете на съветниците от ГЕРБ то не бе прието.