Паркираме безплатно в синя и зелена зона по празниците

sinia-zona

СИНЯ И ЗЕЛЕНА ЗОНА НЯМА ДА РАБОТЯТ ОТ 26 ДО 29 АПРИЛ

Зоните за почасово паркиране в София няма да работят в празничните дни от 26 до 29 април, както и на 1 и 6 май, съобщиха от Центъра за градска мобилност.

В същото време, през работните дни, водачите на автомобили, които паркират на забранени места в районите на синя и зелена зона, ще бъдат предупреждавани за нарушението със стикери. Ако шофьорите не са преместили автомобилите си те ще бъдат вдигани с „паяк“ по разпореждане на инспектор на ЦГМ или на полицай.

Санкцията е насочена към шофьорите, които си позволяват да паркират в района на кръстовище или на уличното платно, което е в нарушение на Закона за движение по пътищата. До момента те подлежаха на санкция само от полицията. Със заповед на кмета на Столичната община се разшириха правомощията на Центъра за градска мобилност за по-бързо действие срещу нарушителите и вече има 10-членен екип, който действа като „служба за контрол“.

Служителите, които към момента контролират заплащането на паркирането в зоните, ще отговарят и за паркираните в нарушение на Закона за движение по пътищата автомобили, като първо ще залепят съобщение на предното стъкло, че предстои вдигане и откарване на колата в наказателен паркинг, дори ако водачът си е платил престоя, а след това ще изпращат сигнал до диспечера в ЦГМ. Той ще преценява кога да дойде „паяк“ – в зависимост от това на коя улица е колата и колко пречи на движението. Самата процедура на репатрирането ще става след изричното разпореждане на инспектор от ЦГМ или полицай от „Общинска полиция“.

Във времето до идването на „паяка“, водачът има възможност да се информира от стикера, да премести колата и да избегне санкцията. Целта е шофьорът да разбере, че е нарушител, а не веднага да се налагат санкции. Зоната за платено паркиране е разделена на пет сектора. Всеки ден в един от тези сектори контролът ще бъде засилен – с повече контрольори и „паяци“.