Паметникът на Съветската армия остава. Общински съветник предлага да го опаковат

pametnik-na-savetskata-armiya
Паметник на съветската армия

Паметникът на Съветската армия в центъра на София е държавна собственост. Столичният общински съвет не може да се разполага с чужда собственост. Общинският съвет още през 1993 г. се е произнесъл за съдбата на този паметник, той е държавна собственост има и съдебно решение от 11 години, каза председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

на 7 март областната управа даде становище за паметника, като изтъкна, че той е държавна собственост и е включен в Договора за приятелство с Русия.

На 2 март кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков предложи фигурите от Паметника на Съветската армия просто да бъдат преместени. Идеята си той написа във Фейсбук ден часове след нахлуването на Русия в Украйна – 24 февруари 2022 г.

Молбата ми е от тук нататък всички въпроси с преместването на Паметника на Съветската армия да се отправят към четирима човека – Кирил Петков, Слави Трифонов, Корнелия Нинова и Христо Иванов. Това заяви на брифинг в Столичния общински съвет (СОС) зам.-кметът по култура и образование Мирослав Боршош. Той каза, че единствените, които могат да преместят паметника са те и управляващата коалиция.

„Всички въпроси, свързани с бъдещето на паметника, моля да отправяте към тях“, каза Боршош.

Общинският съветник Методи Лалов направи предложение паметника на съветската армия да бъде опакован с непрозрачна материя. Според Лалов с опаковането на паметника ще се преустанови унижението, на което гражданите са подложени, освен това монументът, който се руши, ще бъде обезопасен. Не на последно място – опакован ще стане културна атракция, която несъмнено ще има положителен ефект върху туристическия потенциал на София.