Пълен паркинг, опашки и жандармерия в търговки център

opashki-pred-jumbo

Частни охранители се опитват да регулират движението на един от големите търговски центрове „Джъмбо плаза“. Задръсванията започват още от влизането в паркинга където стотици автомобили се опитват да намерят места за паркиране. На няколко места частни охранители със стоп палки контролират трафика, а няколко екипа на жандармерията следят за спазване на мерките по опашките пред магазините.

Въпреки че част от веригите за хранителни стоки са удължили работното си време, противоепидемичните мерки не се спазват от клиентите, твърдят властите. Затова още на входа на магазина ще се следи дали хората са с маски, правилно ли са поставени и има ли дистанция между отделните клиенти.

От четвъртък, полицейски екипи започнаха проверки в големите магазини в София. Целта е да не се допуска струпване на хора в дните на голямото пазаруване. Пред търговските обекти, където се очаква да има и сериозни опашки, патрулите на полицията ще бъдат постоянни.

Присъствието на екипите на МВР се наложи заради масовите случаи на неспазване на противоепидемичните мерки, най-често изразяващо се в огромни опашки вътре и пред магазините и липсата на каквато и да е дистанция и неносенето на предпазни маски. В София служители на МВР ще се грижат да няма струпване.

Иван Георгиев от „Охранителна полиция“ съобщи пред БНР:

„В големите хранителни магазини. Все пак има и магазини, които продават различен вид техника, някои от тях работят“. 

Два вида ще са екипите на полицията, които ще работят около хипермаркетите, обясняват от СДВР.

„Както ще има и постоянно полицейско присъствие, така ще има и мобилни екипи, които ще извършват обход на тези големи търговски обекти“. 

До триста лева е глобата за нарушаване на противоепидемичните мерки. От МВР обясняват обаче, че първо ще предупреждават нарушителите и чак след това ще глобяват.