Паднали клони, дървета и ламарини в София. 11 самолета са пренасочени за кацане в други градове

burya-silen-vyatar-v-sofia

Общо 69 сигнала за паднали клони, дървета, билбордове и ламарини са отработили до момента екипите на столичната пожарна и дирекцията „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община (СО), съобщиха от пресцентъра на общината.

Всички екипи са на терен от снощи, когато започна силният вятър в столицата. Към този час от системата 112 са постъпили над 130 сигнала предимно за паднали или наклонени дървета и счупени клони в различни райони на София. Най-много са сигналите от районите „Витоша“, „Лозенец“, „Илинден“ и централната градска част.

Четири пътнически самолета бяха пренасочени за кацане в Пловдив, шест към Букурещ, а един – към Солун, заради силния вятър в София. Това съобщиха за БТА от пресцентъра на Летище София. 

В Пловдив са приземени самолети, изпълняващи полети от Меминген, Берлин, Париж и Варна. Пасажерите ще бъдат превозени до София с автобуси. Полетите от Станстед, Гетуик, Тел Aвив, Рим и Дъблин са пренасочени за кацане в Букурещ. Там се е върнал и самолетът, идващ от румънската столица.

Полетът от Виена е пренасочен към летището в Солун. От аерогарата в София съобщиха, че в 12:31 и в 12:43 на Летище София са кацнали два самолета без проблеми. 

Гражданите могат да се информират за полетите на сайта на летището. 

По нареждане на кмета Йорданка Фандъкова на терен са и екипите на всички сметопочистващи фирми. Девет екипа на дирекцията „Зелена система“ на СО работят по сигналите за паднали клони и дървета в парковете, които до момента са над 20. Районите администрации също трябва да следят ситуацията на тяхна територия.

По нареждане на СДВР е отцепено движението около хипермаркет ХИТ „Младост“ поради наклонен строителен кран в близост. Движението се извършва двупосочно по бул. „Ал. Малинов“.

Към момента градският транспорт се движи навсякъде по маршрутите си.

От СО напомнят на гражданите да обезопасят от незакрепени предмети терасите или прозорците на жилищата си. Изпълнителите да проверят състоянието на строителните обекти, на оградите и строителните скелета и да предприемат действия по обезопасяването им. Собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи също да проверят обектите си, призовават от СО.

Днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде жълт код за силен вятър за София и оранжев предупредителен код за София област.