Пада ли извънредното положение?

kontrol-borisova-gradina

България обяви извънредно положение заради коронавируса на 13 март. Националният оперативен щаб беше създаден на 19 февруари, даваше брифинги за разпространениет на COVID-19 два пъти дневно – в 8 часа сутринта и в 17 часа, а впоследствие само сутрин.

От днес Националният оперативен щаб спря да дава своите ежедневни брифинги, като информацията не беше оповестена от началника на Националният оперативен щаб генерал Мутафчийски, а от началника на правителствената пресслужба Севдалина Арнаудова.

Вчера падна забраната за излизане на обществени места без маски. От утре отварят Витоша и парковете, а още днес парковете бяха пълни с хора, огражденията скъсани, повечето хора не спазваха маршрутите, а контрол почти липсваше. Само преди седмица, полиция, служители на Столична община и инспекторат бяха на крак да контролират достъпа в 10 от парковете. От СДВР съставяха актове, а днес столичани минаваха с велосипеди, кучета и на големи групи без никой да им направи забележка.

В същото време КПП-тата, декларациите и служебните бележки за влизащи и излизащи от София засега остават и никой не е споменал, кога ще бъдат премахнати. Според наши източници, това се очаква да се обяви през следващата седмица.

Слуховете за падане на извънредното положение или по-точно – отпадане на голяма част от ограниченията за граждани стават все по-силни. Миналата седмица премиера Бойко Борисов заяви, че се обмисля смекчаване забраните за пътуване из страната, така че на хората да се разреши да отсядат в други градове, но при спазване на изолация, както и отваряне на малки хотели и къщи за гости за семейства.