Отварят заведенията на открито. Махат КПП-тата

бойко-борисов-с-маска

Правителството и Националният оперативен щаб са взели решение за разхлабване на някои от мерките срещу разпространението на коронавируса. Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет в неделя. КПП-тата ще бъдат премахнати на Гергьовден, отварят заведенията на открито, разрешават индивидуалния спорт на открито и възобновяват шофьорските курсове, стана ясно след извънредното заседание.

Ето кои мерки се отпускат:

– Обучението на водачи за всички видове транспорт може да започне от понеделник. След разговор с Борисов инструкторите са поели ангажимент курсовете да минават с поставени маски, да се дезинфекцират автомобилите, а теоретичната подготовка и изпитите да минават онлайн или при спазване на дистанция в зали.

– Индивидуални спортове – разрешава се тенис, тичане на стадионите, в парка, плуване в басейни, но не и състезания. Не се разбра дали това може да са басейни към СПА центрове. Сядането по пейките в пароквете остава все така забранено. Борисов обяви, че това са мерки, които са добри за психичното здраве на хората. Те могат да се прилагат при спазване на дистанция и конкретно хигиената в съблекалните на басейните и дезинфекция на пространствата около тях. „Лично Мутафчийски настоя за плувните басейни“, обяви Борисов.

– Терасите на заведенията и масите на открито – разрешава се след проверка и одобрение на мерките за хигиената и дистанция от страна на РЗИ и агенцията по храните да отворят. Предстои да се разработят основни правила, на които да отговарят заведенията – за разстояние между гостите и масите, за предпазни средства за персонала и др. Не е известно от кога могат да отворят, но ще става след одобрение за всеки обект.

– Отпадат КПП-тата в покрайнините на градовете – очаква се това да стане следобед на 6 май, „защото ако го направим днес, масово стотици хиляди ще се изнесат, а целта е да продължи дистанцията“, обясни премиерът. Заграждения при нужда ще се поставят на отделни улици, квартали или махали. Това ще спести работа на 11 500 полицаи в цялата страни, по изчисление на премиера.

– Детските градини и яслите няма да отворят засега. Причината е, че децата може да пренесат заразата върху персонала и близките си, макар те самите да са в относителна безопасност. „И тогава ще има епидемия според генерала и аз му вярвам“, обяви Борисов като посочи, че Мутафчийски не е съгласен с промяната на това ограничение. Ще се наблюдава какви са последствията от отварянето на детските градини в няколко държави от 4 май и после ще се обмисли евентуална промяна и в България. Самият Мутафчийски обяви, че когато има достатъчно натрупани данни от това разхлабване по света, ще се прецени какво да се прави в България.

– Учениците от 7 и 12 клас ще имат матури, като не се посочиха конкретни дати и няма решение дали ще бъдат проведени в зали или на открито, по описанието на премиера.