За първи път парите за ремонти на булеварди в София са колкото тези за малките улици

pesehodna-pateka-zebra-na-dondukov
Пешеходната пътека на бул. "Дондуков" и "Бачо Киро"

За първи път тази година бюджетът на Столичната община за ремонти на големи пътни артерии е изравнен с този за ремонтиране на малките вътрешно квартални улици, заяви Евгени Крусев – заместник кмет на Столична община.

Целта е да се насочат максимални усилия към вътрешно квартални улици и обществено значими артерии, които са не по-малко важни от основните булеварди, които в голямата си част през миналите години бяха ремонтирани, коментира по програма Хоризонт на БНР  Евгени Крусев.

С топенето на снега вече се работи за отстраняването на дупките по основните булеварди и трасетата на масовия градски транспорт, разказа Крусев. Той акцентира върху разширяването на пешеходната зона в центъра на града и върху доразвиването на велосипедната мрежа.

Относно състоянието на пешеходните пътеки, които се хлъзгат при влажно време, заместник-кметът поясни, че при подобряване на метеорологичните условия ще започне подновяване на пешеходните пътеки тип зебра там, където е необходимо.

„В София има вече над 300-350 пътеки, които вече са повдигнати с цел да се предотврати преминаване с висока скорост и да се гарантира по-висока безопасност на пешеходците.“

Допълнително пешеходните пътеки се осветяват със специални прожектори, насочени само към тях, така че пешеходецът да е максимално видим за водачите, уточни Евгени Крусев.

В момента се работи паралелно по всички метростанции, които се изграждат в столицата.