Отпускат 300 000 лв. за изграждането на храм „Св. Патриарх Евтимий“ в Люлин

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет за 2024г. в размер на 300 000 лв., които ще подпомогнат изграждането на православния храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ в столичния квартал Люлин-9, съобщиха от правителствената информационна служба.

Храмът, посветен на Св. Патриарх Евтимий Търновски – един от най-всеотдайните български духовници и книжовници се гради изцяло с дарения и е подкрепен от Българската православна църква, от Столичната община и от район „Люлин“. Проектът е дело на архитект Атанас Вангелов и екип. Основният камък е тържествено положен на 20 януари 2022 г. от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, в присъствието на президента Румен Радев и на Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община в периода 2009г.-2023г., както и на представители на различни институции и организации.

В завършен вид храмът ще бъде на 3 етажа, с разгърната площ от 1836 кв.м. и е най-големият в страната, граден през последните 35 години.

Идеята за изграждането на втори православен храм в район Люлин, София, е на няколко години. След извършени проучвания за терен е съставен инициативен комитет от представители на църквата, архитекти, строители, бизнесмени и граждани. Член на комитета е и кметът на район Люлин. След всички проучвания съгласно закона, Комисията по архитектура одобри внесения доклад за учредяване право на строеж на православен храм. За покровител на храма бе избран „Св. Патриарх Евтимий Търновски“.

Този храм e специален по много причини:
– в България няма друг храм кръстен на Св. Патриарх Евтимий;
– мащабите на храма го превръщат в най-големия проект през последните 30 години;
– теренът, правото на строеж, проектът на храма и всичко извършено до момента е дарение и надежда, че смислени и значими неща могат да ни обединяват

Дарителската кампания продължава, а всички могат да станат съпричастни към проекта и да дарят на: Банкова сметка за дарения: IBAN BG34STSA93000029634724 Титуляр: Църква Св. Патриарх Евтимий Търновски

Със същото решение се отпускат и средства за ремонт на храм „Света Троица“- кв. ,,Драгалевци“, гр. София и за ремонт на храм „Света Петка Търновска“ – гр. Севлиево, обл. Габрово.

Допълнителните финансови средства са необходими за удовлетворяване на религиозните нужди на вярващите православни християни в град София и в град Севлиево.

Сдружението „За национален и духовен възход – Св. Патриарх Евтимий Търновски“ и членовете на църковното настоятелство изказват благодарност към обществото, в името на съхранението на православието, културата и традициите на българския народ.