Отново готвят „Луковмарш“ днес, общината ще го забрани

За днес е планирано провеждането на шествието „Луковмарш“, което традиционно не е позволено от общината и държавните органи. Събитието е обявено като Протестно шествие: България помни жертвите на комунистическия терор. Организаторите планират да се съберат на пл. Света Неделя в София, а по-късно да направят и факелно шествие.

От Столичната община обявиха, че не е съгласувала провеждането на шествие в централната част на София. В случай че такова се проведе, Столичната община ще издаде заповед за прекратяване.

Всеки опит за провеждане на събития, застрашаващи социалния мир, достойнството на граждани и общочовешките ценности ще среща отказ, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук по повод провеждането на Луковмарш. Разчитам на компетентните институции да застанат до нас в това решение. Провокациите към насилие, пропагандирането на расизъм, антисемитизъм, хомофобия, сексизъм нямат място в живота и града ни, посочва столичният кмет.

„Със заповед на Столичната община е прекратено и провеждането на Луковмарш на 10 февруари 2024г. в София

Заповедта е издадена, след като от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) е получено уведомление до кмета на София, че в района на НДК се събират представители на организатора и техни привърженици с цел провеждане на заявено мероприятие – шествие, което не е съгласувано от Столичната община, се уточнява в информацията.