Отмениха заповедта за отваряне на хипермаркетите

бойко-борисов-с-маска

Заповедта за отваряне на големите нехранителни магазини беше в сила само няколко часа. Първо, министърът на икономиката Лъчезар Борисов разреши на хипермаркетите да оградят по-малки площи и да работят. Няколко часа по-късно премиерът Бойко Борисов отмени това. В съобщението пише, че затварянето е по негово нареждане.

Борисов е взел решението след като собствениците на фитнеси и заведения разкритикуваха заповедта на здравния министър, с която отново се дава толеранс на някои браншове.

Указанията се отнасяха до реорганизирането на дейността на самостоятелните обекти-магазини за нехранителни стоки в търговските центрове, до които има директен достъп (вход) от улица или паркинг и магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки.

Решението за отмяна е взето с оглед на равнопоставеност между отделните браншове, както и заради краткия срок на действието на противоепидемичните мерки, въведени със заповедта на министъра на здравеопазването, които са за периода от 22.03.2021г. до 31.03.2021г.