Отлагат забраната замърсяващи коли да влизат в центъра на София 

замърсяване

Забраната за влизане на старите коли в центъра на София се отлага за следващата година. Тя трябваше да влезе в сила от 1 декември тази година. Новият срок вече е 1 декември 2023 г. Решението е взето от работна група, в която са участвали общински съветници от ГЕРБ и „Демократична България“.

Така от 1 декември догодина ще е забранено само за от най-замърсяващата първа екологична група – с бензинов двигател с първа регистрация преди 1996 г. и с дизелов – преди 2002 г. С година по-рано – от 1 декември 2024 г., ще е забранено влизането в зоните на колите от втора екологична група.

След като не успя да получи одобрение в комисията по транспорт през лятото, сега вносителите на проекта са включили някои предложения на опозицията с очакването този път наредбата да бъде гласувана в Столичния общински съвет.

Ограниченията ще засегнат най-замърсяващите автомобили от първа екологична група. 

„Това може да означава дизелови и бензинови автомобили на над 30 години, но ако е добре поддържан – може да е във втора и трета категория“, поясни председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев.

Зоните с ниски вредни емисии ще са две и в тях няма промени от първоначалния вариант. Едната обхваща историческия център на София и се нарича Малък ринг: в карето между бул. „Васил Левски“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Ген. Скобелев“, ул. „Опълченска“, бул. „Сливница“. На кръстовищата за влизане в Малкия ринг вече са инсталирани видеокамери, които разчитат екостикера на колата от ГТП. След това собственикът на колата ще бъде глобен, като санкцията започва от 50 лева нагоре.

По-голямата зона ще започне да действа от 1 декември 2025 г. Тя е наречена Голям ринг и обхваща територията, очертана от бул. „Сливница“-бул.“Данаил Николаев“-бул.“Ситняково“-бул.“Яворов“-ул.“Атанас Дуков“-бул.“Хенрик Ибсен“-бул.“П.Ю.Тодоров“-бул.“Иван Гешов“-бул.Константин Величков“. От 1 декември 2025 г. ще бъде забранено влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група, а от декември 2027 г. и от втора екологична група.