Отлагат външното оценяване и матурите

classroom
Снимка: pixabay

Изпитите след 7 клас ще бъдат отложени с няколко дни и съответно ще се проведат на 13 и 15 юни. Ще бъдат отложени и оценяванията след 4 и 10 клас, както и държавните зрелостни изпити, които по всяка вероятност ще се проведат на 30 май и 1 юни. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев по време на брифинг в Министерския съвет. 

Министър Вълчев че това важи само в случая, в който децата се върнат на училище на 14 май. 

Министърът коментира още, че ще се наложи да има отучване за предмети, които не са се провели в електронна среда, като това са най-вече часовете по музика и изобразително изкуство.

Отучването обаче няма да е единно, а децата, които не са включени в дистанционната форма на обучение, ще трябва да наваксат с пропуснатото през юни и юли.

„Разменихме конферентно съобщения с висшите училища. Те казаха, че няма проблем кампаниите да се изтеглят със 7-8 дни, вероятно с толкова ще се забави и издаването на дипломите“, каза Вълчев. „Изпитите след 4 клас също ще бъдат преместени малко, най-вероятно на 29 и 30 май, но окончателните предложения може би ще бъдат уточнени следващата седмица. Това, което няма да можем да проведем, е националните кръгове на част от състезанията и олимпиадите, но това не е фатално, дори и олимпиадата в Токио се отложи“, уточни той.