Отлагат пускането на третия лъч на метрото за юли или август

metrostancia-hadzhi-dimitar

Пускането на първия участък от третата линия на метрото в София се отлага за юли – август, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова, по време на инспекция на метростанция „Хаджи Димитър“.Тогава обаче ще бъде пуснато 8 км трасе – от „Красно село“ до „Хаджи Димитър“.

„Продължават тестовете на влаковете по първия участък от 8 км на третата метролиния. Те започнаха през ноември и трябваше да продължат 6 месеца. Заради извънредната ситуация в последните 2 месеца част от екипа на „Сименс“ обаче беше изтеглен и тестовете вървят по-бавно. Получихме предложение от „Сименс“ вместо да пуснем участъкът на два етапа, както планирахме първо 5 км и след това още 3 км, да се пусне целият участък от „Красно село“ до „Хаджи Димитър“ някъде юли – август“, разказа Фандъкова.

Последната засега станция на третата линия – „Хаджи Димитър“ ще се ползва от 45 000 жители на кварталите „Хаджи Димитър“ и „Сухата река“. Те ще могат да стигнат до центъра за 3 до 5 минути, а до „Красно село“ – за 12 минути.

„Факт е, че в последните месеци броят на пътуващите намаля чувствително. Имаме около 76 000 души дневно, които ползват метрото, при обичайни 350 000 пътници. Имаше ситуации до 6-7 пъти по-малко пътници“, уточни столичният кмет.

Очаква се по останалите 4 станции от третата линия – от „Красно село“ до околовръстния път при „Горна баня“ скоро да също да стартират тестовете на трасето.