Откриват,преместват и закриват спирки на градския транспорт

спирка-градски-транспорт

Столична община ще открие нови спирки на градския транспорт и да закрие някои от сега действащите, за които смята, че се дублират или не са достатъчно натоварени.

Транспортната комисия в Столичния общински съвет прие общ доклад на зам.кмета по транспорта Кристиан Кръстев и на общинския съветник от „Спаси София“ Борис Бонев относно промяна на спирки на масовия градски транспорт на територията на общината.

Открива се нова спирка по бул. „Свети Наум“ при ул. „Милин камък“ за автобуси №94 и 102.  „В непосредствената ѝ пешеходна достъпност се намират две училища и една детска градина и ще обслужва пътникопотока, генериран от гъстонаселения кв. „Лозенец“. В момента разстоянието между спирките „Хотел Хемус“ и „Семинарията“ е твърде голямо – над 1000 метра. От съществено значение е и фактът, че бул. „Свети Наум“ има тесни тротоари и сериозен наклон, затрудняващ придвижването на пешеходците – особено на тези с детски колички, възрастните хора и хората с увреждания“, пише в мотивите към предложението.

Предвижда се преместването на действащата спирка на 94 и 102 при хотел „Хемус“. Предложението е тя да бъде върната 50 метра назад и да се настани пред самия хотел. „Преместването е планирано да се осъществи върху терен публична общинска собственост с предназначение за първостепенна улица. С описаната промяна разстоянието до входа на метростанция „Европейски съюз“ се намалява до 30 м., което е значително подобрение в интермодалността и ще улесни прекачването между метрото и автобуси 94 и 102. Друго предимство на промяната е, че спирката се измества в участък с достатъчна широчина за автобусна спирка и автомобилна лента за движение. Сегашното място на спирката не позволява спрялото на спирката превозно средство на градския транспорт да бъде задминато, тъй като пътното платно в този участък е с ограничена ширина“, мотивират се вносителите.

Предлага се да се открие трамвайна спирка за линии 4 и 10 на ул. „Алабин“ при Съдебната палата в близост до бул. „Витоша“.  „След закриване на трамвайното движение по бул. „Витоша“ северната част на булеварда остана без адекватен достъп до градски транспорт. Всички спирки в района са разположени на голямо разстояние от главната пешеходна улица, ежедневно генерираща голям поток от хора. Допълнителен аргумент за нуждата от такава спирка е фактът, че разстоянието между предишната и следващата спирка – „пл. Македония“ и „пл. Гарибалди“ е 600 метра за линия 10, и 700 метра между спирки “пл. Македония” и “пл. Св. Неделя” за линия 4. Това е двойно повече от приетия стандарт „, пише в доклада.

Ще бъде закрита спирката на трамвай №8 на бул. „Стамболийски“, която носи името на булеварда. Закрива се и спирка “бул. Възкресение” за трамваи № 11 и 22 и автобуси № 11 и 83.

На метростанция „Витоша“ се обединяват спирките за автобусни линии 64, 65, 66 , 83, 93, 98. Обединяват се и спирките на „ул. Ген. Никола Жеков“ в ж.к. “Надежда”. Обединяват се и две двойки двупосочни трамвайни и автобусни спирки по бул. „Илиянско шосе“. Обединяват се също така трамвайна и автобусна спирка на ул. „Каменоделска“ и на трамвайна и тролейбусна на ул. „Козлодуй“.

С два курса повече ще прави автобус 63 до и от Златните мостове на Витоша, реши още транспортната комисия Досега автобусът по линията към и от Витоша правеше 9 курса, а от 30 ноември до 31 март 2021 г. ще прави още два курса. Автобус А63 до Витоша също ще прави един курс повече. Автобусите ще се движат в часовия диапазон от 9.15 до 16.15 ч. в делничен ден, с изключение на времето, когато метеорологичните условия не позволяват.