Отбелязваме една година от началото на ремонта на улица „Цар Иван Шишман”

shishman-street

Днес се навършва 1 година от започването на поредния ремонт на ул. „Цар Шишман“ в София, както и 235 дни забавяне от крайния срок за изпълнение, предвиден в договора на Столична община с изпълнителя „Парсек груп“, съобщиха от „Спаси София“ в социалните мрежи.

Ремонтните дейности започнаха на 7 август преди година и все още продължават с което предизвикват недоволство в столичани и търговци.

От Столичната община обясняват постоянното разкопаване и временно зариване на улица „Иван Шишман“ от 2019 г. досега със сложността на ремонтите. Припомнят, че първо е положена нова настилка в краткия отсек от ул. „Граф Игнатиев” до ул. „Паренсов”. През 2021 г. е сменен топлопровод, а по-късно и водопровод. Миналото лято започна и полагането на новата настилка на улицата.  

„Днес е рожденият ден на този ремонт. 365 дни след началото му и осем месеца, след като той трябваше да бъде завършен, работниците решиха да се появят. Доста изненадващо, защото досега почти не са идвали”, обясни пътният строител и архитект Стефан Спасов.

Ремонтът на улицата е трябвало да бъде завършен за общо 130 дни. „Имаме осем месеца закъснение. Празнуваме една година на този забавен, порочен ремонт на ремонта”, посочи Росица Николова, която е част от Изпълнителния съвет на „Спаси София”.

От подписания договор за реконструкцията на улицата, цитиран от „Спаси София”, става ясно, че при забавяне от 20 календарни дни Столичната община може да прекрати договора. Ако не реши да го прекрати, то тя може да санкционира до 30% от цялата сума, предназначена за обекта.

според първоначалните обещания ремонтът на ул. „Цар Шишман“ трябваше да се извърши успоредно с този на ул. „Граф Игнатиев“, който приключи през май 2019 г. Впоследствие обаче се оказа, че кметството не се е координирало със „Софийска вода“ и „Топлофикация“, които също трябваше да подменят остарялата си подземна инфраструктура. Затова ремонтът на „Шишман“ започна с отсечката от „Графа“ до „Юрий Венелин“, където и свърши. След това улицата отново бе затворена и разкопана от двете дружества, след което по нея бе положен временен асфалт.

Миналия август Столична община стартира поредния ремонт на „Шишман“- този път от „Юрий Венелин“ до пл. „Народно събрание“, а също и на съседната улица „6-ти септември“. По договор за тези два обекта „Парсек груп“ ще получи 5,4 млн. лв., а като краен срок за предаване на т.нар. Зона 2 бе записано 220 календарни дни след откриването на строителната площадка. Това означаваше, че улицата трябваше да бъде освободена от техника и заграждения най-късно през пролетта. Всъщност обаче по нея и в момента се работи.