От втори юли започва ремонт на “ Зона четири “ от центъра на София

зона-четири

Догодина ремонтират жълтите павета и паважа при катедралния храм

Започва работата по обновяване на “ Зона четири “ от центъра на София от 2 юли. Това е пространството, където са събрани много от символите на София като катедралния храм „Св. Александър Невски“, базиликата „Света София“, паметника на Васил Левски, на Незнайния войн, на Цар Освободител, градината пред Софийския университет – „Св.Климент Охридски“ и Народното събрание. Обхватът на проекта включва много знакови обекти – градски градини, няколко централни улици и площади, каза при представяне началото на ремонтните дейности кметът на София Йорданка Фандъкова.

Ремонтните дейностите ще започнат с градините „Кристал“ и „Климент Охридски“, както и тротоари по ул.“Московска“ от ул.“Г.С.Раковски“ до ул.“Париж“. Ще бъде извършен ремонт на алеите в градините, на осветлението, което се подменя с енергоефективно. Предвижда се допълнително озеленяване, засаждане на нови дървета.

Обновени ще бъдат тротоарите, осветлението и настилки по ул.“Оборище“ – от бул.“Васил Левски“ до ул.“Г.С.Раковски“, ул.“Париж“ – от бул.“Цар Освободител“ до ул.“Московска“, ул.“Дунав“ – между ул.“Московска“ и площад Александър Невски.

По ул.“Московска“ ще се подмени и топлопровод.

Обновен ще бъде и площадът около паметника на Васил Левски, както и едноименния булевард от паметника до Ректората. Дейностите ще започнат след като приключи ремонта на бул.“Васил Левски“ от ул.“Граф Игнатиев“ до Ректората.

Други улици, по които ще се работи в Зона четири са: ул.“11-ти август“, ул.“Дунав“ между ул.“Московска“ и пл.Ал. Невски, ул.“15-ти ноември“ между пл. Народно събрание и БАН.

В цялата зона ще бъдат подменени нови контейнери, разположени подземно. Предвижда се поставянето на три зарядни станции за електромобили. Ще бъдат поставени и пет обществени тоалетни на три точки.

Целият проект за Зона четири ще се изпълнява поетапно и ще продължи през 2019 г. Тогава се предвижда намаляване на местата за паркиране около храм-паметника „Св.Александър Невски“, а подхода към катедралата да бъде оформен като пешеходна зона. Ще се обновява и площад „Народно събрание“.

„Догодина ще ремонтираме жълтите павета на пл. „Народно събрание“ – това е голямото предизвикателство пред всички. Жълтите павета са паметник на културата, така че ще се подходи изключително внимателно, така както правилата за работа с културни ценности изискват“, обясни Фандъкова.

Паважната настилка около храм „Св. Александър Невски“ няма да се пренарежда, само частично, в участъка на пешеходната зона.

„Правим само необходимите намеси при запазване на историческия дух на града ни, с даване повече възможности на пешеходците и туристите“, заяви Йорданка Фандъкова.

 Общо стойност на договора за изпълнение на “ зона четири “ е 21. 5 млн. лв.. Проектът се изпълнява по ОП „Региони в растеж“.