От утре – маските отново задължителни в магазините. Всички мероприятия на закрито ще бъдат организирани при пълняемост до 50 %

bazar-iliyantsi

От утре всички мероприятия на закрито ще бъдат организирани при пълнямеост до 50 %, докрая на седмицата взимаме решение дали ще продължим извънредната епидемична ситуация. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на брифинг.

„Анализът на седмична база показа увеличение на броя на положително носителите на коронавирус от една страна и от друга страна неспазване на дисциплината от голяма част от българските граждани в тази ситуация на действащите мерки, които и в момента на базата на моите заповеди са в сила“, каза още министърът.

„Това ни дава основание без да въвеждаме някакви нови извънредни, тежки мерки, да се обърнем чрез вас към българските граждани и да поискаме от тях по-стриктно спазване на действащите мерки, за да няма по-високо разпространение на вируса, а и оттам по-висока степен на заболяване на българските граждани“.

от утре – 0.00 ч. всички мероприятия на закрито да бъдат организирани при пълнямост до 50 % на капацитета на съответната зала, като задължително се носят маски, шлемове и други предпазни средства. „Това се отнася както за нощните заведения, кина, театри, спортни състезания“.

По думите му задължително ще е и в магазините да се носят маски. „Персоналът, който работи в търговските обекти задължително трябва да носи маски. Засилваме масовият контрол по спазването на всички противоепидемични мерки в това число и новите, така и действащите в момента мерки по отношение на задължителното носене на маски в обществения транспорт, лечебните заведения и аптеките. При провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор, като се спазва съответната физическа дистанция. При останалите спортни състезания на открито пълняемостта да бъде до 50 % ,т.е. използваемостта на местата или през седалка, или ако няма седалка на това открито спортно мероприятия, тогава да се спазва отново физическата дистанция от метър и половина. Всичко това го правим само и единствено с цел съхранение на здравето и живота на българските граждани“, увери министърът.