Обявявиха извънредна епидемична обстановка

karantina

След извънредно заседание на Министерския съвет беше решено в страната да бъде обявена извънредна епидемична обстановка до 14 юни.

„Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му“, пише в съобщение от пресслужбата на кабинета.

От 14 май парковете, градските градини и детските площадки ще са със свободен достъп. Все пак няма да се допуска струпване на хора, обясни здравният министър Кирил Ананиев. Разрешават се и трансплантациите, всички други мерки подлежат на облекчаване или затягане в зависимост от развитието на епидемията. Фирмите да продължат да работят дистанционно, ако им е възможно, посъветва още здравният министър. Той даде пример с МЗ, където хората над 60 години не ходят на работа, а останалите са разделени на екипи и се редуват в офисите.

Футболното първенство ще бъде подновено от 5 юни без публика, каза още Ананиев. Заедно с образователния министър Красимир Вълчев той подготвял алгоритъм как да работят детските градини и яслите. Ако се разреши отварянето на детски градини, то децата в групите трябва да са не повече от 10-12. На всички работещи в подобни институции ще бъдат направени тестове дали са заразени с коронавирус и периодично ще се наблюдава здравословното им състояние, както и това не децата. 

Остават и запазените часове за пазаруване за възрастните хора от 8,30 до 10,30 часа.

Поставянето под 14-дневна карантина на всички влизащи в България няма да отпадне, обяви здравният министър Кирил Ананиев. На брифинг в Министерския съвет той уточни, че отпадането на тази мярка няма неговата подкрепа и за момента не се обмисля промяната ѝ. Той подчерта, че поставянето под карантина ще важи както за български, така и за чужди граждани.