От „Топлофикация“ уверяват че сметките не са високи. КЕВР проверява дружеството

улични-ремонти

Във връзка с оплаквания пред медиите на потребители за по-високи сметки за парно за ноември, потребители, от КЕВР започнаха извънредна проверка на ценообразуването на сметките на дружеството за указания период. Заповед за работната група е издадена от председателя на КЕВР Иван Иванов.

Ако бъдат констатирани нарушения от страна на топлофикационното дружество, Комисията ще предприеме предвидените в закона административно-наказателни мерки.

От „Топлофикация“ обясняват високите сметки с 4 градуса по-студеното време през този ноември спрямо миналия, с 4 дни по-рано стартиралия отоплителен сезон, както и с това, че децата и много от родителите са си вкъщи. Според омбудсмана Диана Ковачева обаче, тези аргументи са несъстоятелни. 

„Хората се оплакват от много сериозно увеличение на техните сметки. Аргументите, че е с 4 градуса по ниска температурата, че децата са в онлайн обучение не са състоятелни, още повече, че сме в пандемия, хората остават без работа и по-този начин да се увеличават едни прогнозни сметки“, изтъкна омбудсманът Диана Ковачева.

При последната проверка, извършена на „Топлофикация София“ във връзка със сумите, които тя трябваше да върне на абонатите си и изравнителните сметки завърши с констатацията, че дружеството е изрядно. Едва след това стана ясно, че дължимата на „Булгаргаз“ сума е 150 млн. лв., но „Топлофикация“ увери, че абонатите няма да останат без отопление зимата.