От „Топлофикация“ изпращат по-високи сметки и се оправдават с онлайн обучението и студено време

toplomer-parno-radiator

След като през последните дни много столичани се оплакаха от високи сметки за парно, въпреки че цяло лято се говореше за по-ниски цени, от „Топлофикация“ се оправдаха със застудяването през ноември, по-ранното пускане на отоплението както и с учениците, които стояли вкъщи.

Ето и цялото съобщение от общинското дружество:

Ноемврийските сметки за парно вече са достъпни в партньорските мрежи и центровете за обслужване на клиенти.

Анализите показват около 29% повишение на консумацията на топлинна енергия през месец ноември 2020 г., в сравнение с този от предходната годината. Основен фактор за отчетената разлика са значително по-ниските температури за периода през тази година. По данни на НИМХ , отчетената средно месечната температура за ноември 2019 г. е била 9,7 градуса, докато същия месец през 2020 г. средната температура е била 5,3 градуса или с 4,4 градуса по-студено.

Тази година застудяването започна още през октомври и парното беше пуснато 5 дни по-рано в сравнение с 2019 г., когато отоплителния сезон стартира на 5 ноември. Повишената консумация на топлинна енергия през 2020 г. се дължи освен на по-студеното време и на преминаването на учениците към електронен тип обучение, което се случи на 29-ти октомври за гимназиалните класове, а по-късно и за останалите ученици.