От полицията призоваха Столична община да прецени дали да разреши протест на превозвачите в неделя

protest-prevozvachi-kamioni

Ръководството на СДВР призовава Столична община да се извърши преценка за целесъобразност от провеждане на допълнително събитие, заявено за неделя, 15 май. Писмото е подписано от зам.-директора на СДВР ст. комисар Борислав Борисов и е адресирано до кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

Основанието за това е реалната опасност от струпването на множество хора с различни убеждения, интереси и възгледи при планираните за 15 май т.г. на територията на столицата три спортни прояви и заявените преди 12 май три протеста на площад „Народно събрание“ . Практиката показва, че при подобни мероприятия, твърде често биват блокирани с хора и техника подходите към гр. София, както и редица възлови кръстовища и булеварди.  Същевременно на 12 май в СДВР е получено и уведомление от Столична община, с което е заявен отново за 15 май протест на превозвачите  с участието на около 2000  тежкотоварни превозни средства и около 500 автобуса, протестните шествия ще обхванат основните артерии и възлови кръстовища на столицата, както и централната част. Мястото за провеждане на протестното мероприятие и подходите към него съвпадат с времето и мястото на предварително заявените, съгласувани и разрешени прояви. Същевременно участието на голям брой тежкотоварни превозни средства и автобуси би затруднило допълнително свободното придвижване на участниците в спортните мероприятия – предпоставка за възникване на множество сериозни конфликтни точки. Към тези аргументи СДВР припомня единодушно решение на Столичния общински съвет, на базата на което със заповед на министъра на културата жълтите павета в София са обявени за културно наследство и са класифицирани като културна ценност – културен ландшафт по смисъла на Закона за културното наследство. Паважната настилка е символ на централната част на столицата с повече от 100 години история, а нейното възстановяване е невъзможно. СДВР визира и наличието на предпоставки за нарушения на Заповед РД9Д-4/09.12.2016г. на министъра на културата за определяне на режима за опазване на недвижимата културна ценност и посочва, че навлизането на тежкотоварна техника би създало опасност и от нарушаване на разпоредбата на чл.71, ал. 1, т.1 от Закона за културно наследство. Припомня, че през 2019 г. заради каскади с автомобили на бул. „Цар Освободител“ – като сцена на чуждестранна продукция,  Столична община състави акт на организатора и той бе санкциониран съгласно Наредбата за нарушение на обществения ред на територията на общината. По данни на специалисти от БАН находището, от което произхожда материалът за производство на софийските павета, се намира в Будапеща, но то е изчерпано преди много години и заводът, който ги е произвеждал, вече не работи.

За обезпечаване на разрешените и съгласувани до 12.05.22 г. мероприятия е ангажиран изключително голям ресурс, включващ служители от СДВР, ГДЖСОБТ от София и страната и от ОДМВР. Организирането на още едно мероприятие създава реални условия за извършване на престъпления, нарушаване на обществения ред и безопасността на пътното движение на територията на столицата и допълнително би затруднило осигуряването на обществения ред, допълва още към аргументите си ръководството на СДВР, според което са налице  предпоставки за предприемане на действия по компетентност, съгласно разпоредбата на чл.12, ал. 2, т.2 от ЗСММ. СДВР апелира същите аргументи да бъдат взети предвид и при обсъждането на планираните протестни мероприятия на 16. / на КНСБ/ и на 18 май /на Камара на автомобилните превозвачи в България/.

Прилагаме пълния текст на писмото:

ДО

КМЕТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

                                                                                         Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ФАНДЪКОВА,

Столична дирекция на вътрешните работи е пряко ангажирана с опазване на обществения ред и сигурността на територията на град София, където се провеждат голям брой масови мероприятия /футболни срещи, протести и др./.

Съгласно входирани писма до СДВР, на 15 май 2022 г. на територията на София ще се проведат следните спортни мероприятия:

1. Полумаратон „Run for Europe”, който ще се проведе в три дистанции /5 км., 10 км. и 21 км./. Същият ще стартира в 09:00 часа от пред сградата на Народно събрание и ще премине по маршрут: бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски”, ул. „Гурко”, бул. „Евл. и Хр. Георгиеви”, бул. „Драган Цанков”, бул. „Климент Охридски”, бул. „Проф. М. Семов”, бул. „Андрей Сахаров”, бул. „Андрей Ляпчев”, бул. „Климент Охридски”, бул. „Г. М. Димитров”, ул. „Никола Габровски”, бул. „Симеоновско шосе”, бул. „Н. Вапцаров”, бул. „Драган Цанков”, ул. „Никола Мирчев”, ул. „Константин Щъркелов”, ул. „Незабравка”, парк „Борисова градина” от към алея „Яворов”, с финал маратонският вход на НС „Васил Левски”. Част от инициативата “Run for Europe” е и детско лекоатлетическо състезание, което ще стартира от 09:00 часа на откритата писта на Национален стадион „Васил Левски”.

Очаква се участие в мероприятията да вземат около 1000 души.

2. Велошествие „София кара велосипед”, организирано от Фондация „София – Европейска столица на спорта”. Събитието ще стартира от около 11.00 часа от площад „Народно събрание” и ще премине по следния маршрут: бул. „Цар Освободител”, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, бул.” България”, бул. „Витоша“ до парк „Южен парк“ – III част, голямата поляна, откъм бул. ”Витоша”, където е финала на шествието.

Участие в мероприятието ще вземат около 600 бегачи и колоездачи.

3. От 17:00 часа финална футболна среща от турнира „Сезам Купа България” между отборите на ПФК „ЦСКА – София” и ПФК „Левски” на НС „Васил Левски”.  Същата е определена като рискова. Заявено е присъствие и са продадени около 40 000 билети на привърженици на двата футболни клуба . Много голяма част от тях ще пътуват по основните направления от страната към град София /организирано и неорганизирано с автобуси и лични МПС/. При проведените инструктивни съвещания, феновете на двата отбора са заявили, че ще се придвижват неорганизирано, на големи групи в посока спортното съоръжение. Това ще затрудни пътното движението на МПС и МГТ в централна градска част, което ще наложи частичното му и поетапно ограничаване, и възстановяване по отделни булеварди и улици. Всичко това създава реална предпоставка за нарушаване на обществения ред и извършване на престъпления от противостоящи привърженици. Усилията на СДВР са насочени към недопускане на подобни прояви.

В часовете на придвижване на привържениците за и от НС ”Васил Левски”, организацията на движението ще става по преценка на ОПП – СДВР с цел намаляване на риска от инциденти, нарушения на обществения ред и рушене на държавно, общинско и частно имущество.

Паралелно с тях са заявени и следните масови мероприятия:

1. От 10.00 до 22.00 часа на пл. „Народно събрание“ до паметника на Цар Освободител ще се провежда общонароден митинг – протест.

Организатор: НД „Крумови закони“

Мероприятието е заявено в СО със заявление от 29.04.22 г. за периода 02.05-02.06.2022 г.

СО съгласува провеждане на общонароден митинг – протест на пл. „Народно събрание“ от източната страна на паметника на „Цар Освободител“, извън зоната за сигурност на Народното събрание, без да се спира движението на ППС по бул. „Цар Освободител“ както следва:

  • на 04 и 05 май 2022 г. за времето от 10.00 до 22.00 часа;
  • от 07 до 16 май 2022 г. за времето от 10.00 до 22.00 часа.

               2. От 12.00 до 22.00 часа на пл. „Народно събрание“ ще се проведе митинг под наслов: „Общобългарски поход за мир и неутралитет“.

Мероприятието е заявено в СО със заявление от 27.04.22 г.

СО съгласува провеждане на митинг под надслов „Общобългарски поход за мир и неутралитет“ в периода от 07 до 20.05.2022 г. за времето от 12.00 до 22.00 часа на пл. „Народно събрание“, от източната страна на паметника на Цар Освободител, извън зоната за сигурност на Народното събрание, без да се спира движението на ППС по бул. „Цар Освободител“.

3. В СДВР е получена информация за организиране на масово мероприятие под надслов „Незабавна оставка на кабинета Петков“. Мероприятието ще се провежда всеки ден от 12.05.2022 г. от 18.00 часа пред сградата на Министерски съвет, бул. „Кн. Дондуков“ №1.

Мероприятието не е заявено в СО.

Приоритет на ръководството на СДВР е опазване на обществения ред, живота и здравето на всички жители и гости на гр. София, като планирането, организацията и охраната на всички мероприятия са съобразени с динамиката и нормалния ритъм на живот в столицата. 

Паралелно със заявените спортни мероприятия, се очаква на 15.05.2022г. на територията на столицата да се проведат редица протестни събития с участие на множество хора с различни убеждения, интереси и възгледи. Практиката показва, че при подобни мероприятия, твърде често биват блокирани с хора и техника подходите към гр. София, както и редица възлови кръстовища и булеварди.

Описаните до момента мероприятия са заявени преди 12.05.22г.

На 12.05.2022 г. в СДВР е получено уведомление от Столична община  от 12.05.2022 г., с което е заявен протест на Камара на автомобилните превозвачи в България, Конфедерация на автомобилните превозвачи, Европейски транспортен клъстер, Съюз на международните превозвачи, Асоциация на българските предприятия за международни превоз и пътища АЕБТРИ, Българско обединение на шофьорите, Българска асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт, който ще се проведе на 15.05.2022 г. от 08.00 до 22.00 часа в централната градска част на гр. София. В събитието е заявено участието на около 2000 броя  тежкотоварни превозни средства и около 500 броя автобуси, които ще проведат протестни шествия по основните артерии и възлови кръстовища на столицата. Мястото за провеждане на протестното мероприятие и подходите към него съвпадат с времето и мястото на предварително заявените, съгласувани и разрешени мероприятия. Видно от уведомлението е, че в протестното мероприятие ще вземат участие голям брой тежкотоварни превозни средства и автобуси, което допълнително ще затрудни придвижването на фенове с градски транспорт или с лични МПС към спортното съоръжение, забавяне и закъснение на привържениците за началото на футболната среща. Това може да доведе до създаде множество сериозни конфликтни точки, както между самите противостоящи фенове, така и между фенове и участници в това протестно събитие. Също така, евентуално закъснение за началото на футболната среща от страна на фенове, би довело до ескалация на напрежение на входовете към спортното съоръжение.

Съгласно чл.43 от Конституцията на Република България:

 (1) Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации.
(2) Редът за организиране и провеждане на събрания и манифестации се определя със закон.
(3) За събрания на закрито не се изисква разрешение.

Съгласно чл. 4. от Закона за събранията, митингите и манифестациите „Гражданите не могат да бъдат преследвани и наказвани за организиране и участие в събрания, митинги и манифестации и за изразените от тях мнения, възгледи и становища освен ако това съставлява престъпление или друго правонарушение.“

Видно от горецитираните права следва да бъдат съобразявани и реализирани, съобразно относимата към тях нормативна база, а именно:

Налице са предпоставки за нарушения на Заповед от 09.12.2016г. на министъра на културата за определяне на режима за опазване на недвижимата културна ценност, тъй като мястото на провеждане на събитието съвпада с участъците, заложени в заповедта, като за по-голяма яснота, прилагаме копие на заповедта. При разрешаването на протест е необходима проверка дали са спазени разпоредбите на чл.72 от Закона за културно наследство, който гласи: „При наличие на обстоятелства, застрашаващи недвижима културна ценност от увреждане или разрушаване, собственикът, концесионерът или ползвателят на имота е длъжен да уведоми кмета на общината, директора на регионалния музей и регионалния инспекторат по опазване на културното наследство по местонахождението на недвижимата културна ценност и да предприеме незабавни действия по обезопасяването и.“

На следващо място навлизането на тежкотоварна техника би създало опасност от нарушаване на разпоредбата на чл.71, ал. 1, т.1 от Закона за културно наследство, а именно:  „Собствениците, концесионерите и ползвателите на недвижими културни ценности са длъжни да:

1. полагат необходимите грижи за тяхното опазване, съхранение и поддържане в добро състояние при спазване на разпоредбите на този закон и актовете по прилагането му;

Допълнителна преценка се дължи за опасност от извършване на нарушения на чл.88 от Закона за движение по пътищата, а именно: „Организирани шествия и състезания по пътищата, отворени за обществено ползване, могат да се провеждат само след разрешение на собствениците или администрацията, управляваща пътя и след предварително съгласуване на маршрутите, условията и времето на провеждането им с органите на Министерството на вътрешните работи.“

В случая следва да се извърши преценка за целесъобразност от провеждане на допълнителното събитие и предприемане на действия по компетентност, съгласно разпоредбата на чл.12, ал. 2, т.2 от ЗСММ, а именно:

„(2) Кметът на общината може да забрани провеждането на събранието, митинга или манифестацията, когато има несъмнени данни, че:

2. застрашават обществения ред в съответното населено място;

За обезпечаване на разрешените и съгласувани до 12.05.22 г. мероприятия е ангажиран изключително голям ресурс, включващ служители от СДВР, ГДЖСОБТ от София и страната и от ОДМВР. За обезпечаване на футболната среща е сключен договор между СДВР и БПФЛ за определен брой полицейски служители. Организирането на още едно мероприятие допълнително би затруднило осигуряването на обществения ред при евентуално съгласуване и провеждане на протест на Камара на автомобилните превозвачи в България, Конфедерация на автомобилните превозвачи, Европейски транспортен клъстер, Съюз на международните превозвачи, Асоциация на българските предприятия за международни превоз и пътища АЕБТРИ, Българско обединение на шофьорите, Българска асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт на 15.05.22 г. за времето от 08.00 часа до 22.00 часа.

Имайки предвид гореизложеното, постъпилата и придобита до момента информация, изнесени факти и обстоятелства, свързани с предстоящите на 15.05.2022 г. мероприятия, ръководството на СДВР счита, че се създават реални условия за извършване на престъпления, нарушаване на обществения ред и безопасността на пътното движение на територията на столицата. Налице са предпоставки за прилагане на разпоредбите на чл. 12 от ЗСММ.

Моля, гореизложените аргументи да бъдат взети предвид при обсъждането на планирани протестни мероприятия  на територията на столицата на 16.05.2022г./на КНСБ/ и 18.05.2022г. /Камара на автомобилните превозвачи в България/, за които събития уведомленията са подадени на 12.05.2022г.

Предварително Ви благодарим за проявеното разбиране, като разчитаме на ползотворно съвместно сътрудничество при опазване на обществения ред на територията на Столицата!

за ДИРЕКТОР НА СДВР:

СТАРШИ КОМИСАР

БОРИСЛАВ БОРИСОВ