От полицията изграждат КПП-та заради предстоящия протест утре

eskalacia-na-naprezenieto

Утре ще бъдат изградени контролни пунктове за наблюдение и проверка на лица. Това каза началникът на отдел „Охранителна полиция“ при СДВР комисар Радослав Стойнев по време на брифинг.

„Утре ще се проведат няколко мероприятия от протестен характер, именно 2 заявени по реда на Закона за събранията, митингите и манифестациите и 1 нерегламентирано, организирано през социалните мрежи.

Всички мероприятия се организират в района на т.нар. Триъгълник на властта в прилежащата територия на президентството, Народното събрание и Министерски съвет.

В тази връзка от страна на СДВР респективно ще бъдат предприети мерки за обезпечаване на обществения ред. За целта ще бъдат обезпечени зоните за сигурност на институциите с цел гарантиране на нормалното им функциониране, както и ще бъдат изградени контролни пунктове за наблюдение и проверка на лица, като при необходимост ще бъдат проверявани обемисти багажи, лица със съмнително поведение за носене на забранени от закона предмети – такива, които може да се използват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети, както и пиротехника“, каза той.

Служителите на реда ще проверяват съмнителни лица за оръжие, фойерверки, бомбички и други, за да не се стигне до ексцесии по време на демонстрациите, съобщи Радослав Стойнев.

Той обясни, че маскирани няма да се пускат на протеста, но това не важи за хора с маски срещу коронавирус.

„Категорично заявявам, че МВР не използва частни гардове, преоблечени като полицаи и съдействието на охранителни фирми за обезпечаване на масови мероприятия, обясни комисар Радослав Стойнев. Той коментира и палатките на площад „Независимост“, като посочи, че там също има заявено мероприятие, в което е посочено, че те ще се намират там.