От днес започват да глобяват за неправилно паркирали автомобили извън центъра

Залепен стикер на прозореца на колите ще показва, че сме глобени за неправилно паркиране в София, а фишовете няма да се обжалват, ще има снимков материал

От днес служителите на Център за градска мобилност на място ще отпечатват санкцията с таблет и принтер, като глобата ще бъде поставяна на предното стъклото на автомобила, паркиран в нарушение. За доказателство контролиращите ще правят снимков материал, който ще доказва извършеното нарушение. А глобата ще е между 20 и 200 лева, в зависимост от нарушението.

Глобите няма да могат да се обжалват, а също така нямат и давност.

В подкрепа на битката с нарушителите се включват и над 200 допълнителни камери. Става въпрос за уредите, които са монтирани на светофарите, за да следят трафика. Системата на Центъра за управление на трафика трябва да бъде свързана с тази на „Пътна полиция“. Така в реално време от центъра ще уведомяват КАТ за всяко заснето нарушение – минаване на червено, говорене по телефон без хендсфри или неправилни маневри. Системата на центъра за управление на трафика вече засича каране в бус лента. Камерите по светофарите ще следят и за неправилно паркиране.Санкционирането ще става чрез фиш.

„Човекът, който е паркирал неправилно, ще си получи фиша и по пощата на постоянния адрес. Целта е с по-малко хора да можем да санкционираме повече пътни превозни средства и да можем да покрием по-големи терени в столицата и така местата в различните квартали, където има проблеми с неправилното паркиране, да започнат да се изчистват. Парите от глобите отиват в Столична община, а не в ЦГМ. Идеята е да освободим тротоарите и местата за пешеходците“, допълни той.