От днес започва онлайн гласуването по програмата „София избира зеленото“

rechen-ploshtad-lavov-most

От днес, 14 февруари, започва едномесечното онлайн гласуване по програмата „София избира“ на Столична община. Столичани ще могат да избират един от 37 проекти, като този с най-много гласове ще бъде финансиран от общината.

Фокусът тази година е върху зелени проекти, защото София бе класирана на финала в конкурса „Зелена столица на Европа“ и общината иска да даде повече гласност на темата за устойчиво развитие на града.

Избраният с най-много гласове проект ще бъде финансиран с до 1 млн. лв. Ако той има по-малък бюджет (което важи за почти всички проекти тази година), ще се финансират още два проекта с остатъка. Възлагането на дейности по спечелилите проекти ще бъде извършено по правилата на Закона за обществените поръчки.

Как се гласува

Всеки гражданин на София може да гласува само един път, само за един проект. За гласуването е нужно да въведе номера на мобилния си телефон, на който ще получи код, с който да потвърди избора си.

Ключово обаче е, че е нужно да имате достъп до интернет през компютъра или телефон с активирана локация. Това е системата, която да ограничи вота до живущите в столицата – но по никакъв начин не ограничава например хора, просто намиращи се в София по време на гласуването.

Гласуването ще продължи месец – до 15 март 2022 г. Гласуването се осъществява тук.

Проектите

С най-голям бюджет е проектът „Зелено училище за по-зелена София“, който иска максималните 1 млн. лв. и предвижда разполагане на контейнери за разделно събиране на отпадъци в избрани училища във всички райони на София и провеждане на мащабна информационна и образователна кампания.

С почти същия бюджет – 980 000 лв – е и „Витоша избира зелено придвижване“, който предвижда закупуване на еко автобуси и обособяване на спирка на градския транспорт на паркинга пред Националния исторически музей (НИМ), откъдето автобусите ще се отправят към Витоша. 

Най-скромен е проектът за озеленяване на кв. „Гео Милев“, който предвижда възстановяване на дърветата в квартала и засаждане на нови храсти – едва 6548 лв. Това е един от многото подобни проекти за озеленяване на квартали, облагородяване на малки квартални паркове или изграждане на нови.

Сред проектите има също и поставяне на кучемат – машина, която срещу пластмасова бутилка или кенче дава храна за четириноги – котки и кучета, “Речен площад Лъвов мост” ново публично пространство със сцена при Владайската река в района на Лъвов мост,  Зелени навеси с медоносни цветя по покривите на спирките на градския транспорт и много други.

Всичките предложения можете да разгледате ТУК