От днес връщат маските в болниците и социалните заведения

vaksinirane-booster-dose-vaccine-covid

Връщат маските в болниците и социалните заведения. Решението влиза в сила от днес в шест области на страната заради високата заболеваемост. Това се отнася за София, Варна, Бургас, Добрич, Враца и Перник.

Освен това се предлага там, където е възможно, да се въведе и работа от дистанция. Предпазните маски в градския транспорт остават препоръчителни.

Затваряне на бизнеси и изискване за COVID сертификати не се предвиждат към този момент.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова каза в „Денят започва“ по БНТ, че се очакваме пикът на новата ковид вълна да е достигнат до няколко седмици.

“COVID-19 не си е отишъл, няма намерение, а и къде да отиде? България е в положение на надигаща се вълна, като очакваме доста по-голям брой случаи“, обясни тя.

„Съдейки по положението в Западна Европа пикът достига, когато почти 100% от пробите са от новия подвариант на Омикрон – BA.5. Предварителните данни показват, че към края на юни у нас разпространението е поне на 50% и към юли се увеличава на над 65%“, заяви Христова.

„Очаква се в следващите няколко седмици да достигнем пика, което означава че до края на август ще имаме пълно доминантно разпространение на подварианта BA.5“, добави тя.

Вирусът протича по-леко за разлика от предишни вълни, но заболеваемостта продължава да е висока.

„Този вариант на коронавируса е по-лек, но ако може да се предпазим, нека да го направим предварително. Защо да си съсипваме лятото? Много важна е индивидуалната здравна култура. Мерките са ясни – индивидуалното съзнание може да предпази човек. Носене на маски там, където има масови събирания на закрито, особено в градския транспорт“, подчерта вирусологът.

„Как ще бъде приложен в действие новият национален план за справяне с COVID-19 зависи от положението. Има пет големи зони в страната, за които се следи не само заболеваемостта, но и заетостта на болничните легла и по-специално, интензивните“, добави тя.

„Поради по-лекото протичане няма да бъде така натоварена здравната система, точно заради това се очаква, че няма да стигнем до тежки нива на рестрикция“, изтъкна проф. Христова.

Тя отново подчерта, че най-добрата защита е ваксинацията. В момента в страната има достатъчно количество иРНК ваксини, като продължаваме да получаваме и нови количества.

Според проф. Христова връщането на направления за PCR тестове ще ограничи разпространението на заразата.

„Препоръчително е, защото ще облекчи системата и ще хване много от случаите които не се тестват, а в същото време са болни и заразяват следващи хора“, каза още тя.