От днес в наземния градски транспорт в София може да се плаща безконтактно

bezkontaktno-plastane-v-gradski-transport

От днес в наземния транспорт в град София потребителите могат да пътуват чрез безконтактно разплащане за транспортна услуга, с директно доближаване на своята дебитна или кредитна карта, мобилен телефон с дигитален портфейл, смарт часовник и както и използване на нови карти пластики за пътуване до валидатора на превозното средство.

За удобство на пътниците, системата отчита незабавно всяко пътуване, а в края на деня банката, издател на картата, регистрира направените плащания. Потребителите могат да проследят този процес както през електронното си банкиране, така и през уеб портала на ЦГМ https://eset.sofiatraffic.bg, както и лесно да удостоверят изрядността си на контрольорите. Услугата работи за всички банкови карти, без значение на банката издател.

Директорът на Центъра за градска мобилност Димитър  Дилчев обясни, че предстои на 17 май в Общинския съвет да бъде внесено предложение в градския транспорт да се издава и т.нар. билет за време.

„На сайта на Центъра за градска мобилност създавате вашия профил със снимка, с имейл, с телефон, при което на ПУК на Центъра за градска мобилност само ще продиктувате вашия имейл или телефон, профилът ви ще бъде зареден и картата ще излезе с необходимия превозен документ, който желаете да заредите върху нея. 60 минути за валидация.

Това означава, че на 59-ата минута може да се валидирате и да пътувате още 15, 20, 30 минути и така нататък.

Отново ще повторя. Нека да се разгледат конкретно предложенията. Могат да дойдат и други идеи от съветниците. Знаете, че има много активни сред тях. Тази електронна система ще бъде изплатена през 2028 година и по договор струва 83 милиона лева“, каза Димитър Дилчев от Центъра за градска мобилност, цитиран от БНР.

От гражданската организация „Спаси София“ критикуваха старта на новата билетна система в София, която не дава възможност на гражданите да ползват билет с прекачване между различните превозни средства. Според организацията така се оскъпява пътуването на столичани със система, за която ще се платят близо 100 млн. лв.