От днес трамваите се движат точно през 5 минути

Трамвай PESA

От днес, шест трамвайни линии – №3, 4, 8, 10, 12 и 18, започват да работят в почивните дни с ново, синхронизирано разписание. Целта е да се осигури равен интервал от точно 5 минути, за да се намали дългото чакане по спирките в събота и неделя, съобщиха от гражданската организация „Спаси София“. Нейни активисти са работили усилено в последните месеци заедно със зам.-кмета по транспорта Кристиан Кръстев и с Центъра за градска мобилност, за да бъде изработена и въведена новата система.

От Спаси София обясниха, че в рамките на първата фаза, нови разписания получават шест трамвайни линии – 3, 4, 8, 10, 12 и 18. Това означава, че по ключовите за София артерии като ул. Граф Игнатиев, бул. Ал. Стамболийски, бул. Кн. Мария Луиза и ул. Каменоделска до кв. Орландовци, трамваите ще се движат през точно 5 минути по време на уикендите. Според инициаторите на промяната, така ще се улеснят прекачванията и ще се гарантира, че със съществуващият ресурс ще се постигне равномерно обслужване на кварталите през целия ден.

Промяната предвижда и значително ускоряване на някои трамвайни линии, които през почивните дни ще работят при съкратени разписания. “Досегашните разписания не отразяваха факта, че в почивните дни автомобилният трафик е значително намален и в резултат, трамваите се движат с много ниска скорост. Времето на софиянци е ценно затова искаме да осигурим по-бързо пътуване и се надявам да привлечем повече наши съграждани да припознаят градския транспорт като добра алтернатива пред колите.” – убеден е Борис Бонев.

От Спаси София казват, че през последните месеци са работили усилено със зам.-кмета по транспорта, г-н Кристиан Кръстев, както и с ЦГМ, за да бъде изработено и въведено това подобрение. “Удовлетворени сме, че за първи път, заедно успяхме да въведем такива разписания в София. Това е само първата крачка и имаме амбицията да постигнем още много подобни промени, защото софиянци очакват градския транспорт да стане по-бърз и удобен. Вече работим по още подобрения, започвайки с ускоряването на шест тролейбусни линии, заедно с въвеждането на новата БУС лента по бул. Патриарх Евтимий.” – допълват от Спаси София.

Градските активисти припомнят, че трамваите са винаги с предимство, дори и на пешеходните пътеки и призовават шофьорите, пешеходците и велосипедистите да бъдат внимателни на пътя и да дават предимство на софийските трамваи.