От днес се променя движението на влакове през Централна гара в София

lokomotiv-vlak-bdz

Във връзка с модернизацията на коловозното развитие на Централна гара-София от днес се въвежда промяна в движението на влаковете, които пристигат и заминават основно от и към северното направление – Мездра, Видин, Варна, Русе. Това съобщиха от пресцентъра на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), цитирано от БТА.

От компанията уточняват, че проектът за развитие и модернизация на железопътен възел София навлиза в нов етап на изпълнение. За да бъде възможно по-нататъшното осъществяване на строителните дейности, но и същевременно частично възможно влаковото движение и маневрена дейност, в железопътния възел ще бъде преустановено движението на влаковете от шести до дванадесети коловози. 

Очаква се строително-монтажните работи по коловозното развитие на Централна гара София да продължат 15 месеца.

През този период за обслужване на влаковете по направленията София – Подуяне пътническа, София – Волуяк и София – Захарна фабрика ще бъдат въведени в експлоатация вече ремонтираните трети, четвърти и пети коловози, като пътниците ще могат да ползват първи, втори и трети перони на Централна гара – София.

Предстоящите дейности ще засегнат най-вече влаковете по северното направление Мездра, Видин, Варна, Русе, част от които ще приключват и започват движението си в и от жп гара София-Север. Създадена е организация за достъп и обслужване на пътниците от и до Централна гара-София чрез подсигуряване на електромотрисни влакове (ЕМВ), които ще извършват трансфери на пристигащите и заминаващите пътници от Централна гара-София до и от жп гара София-Север. За тези влакове е осигурена единствената възможност за достъп до гара София, като те ще пристигат и заминават само на тринадесети челен коловоз при шести перон.

За по-добро обслужване на пътниците Столична община въведе редица промени в маршрутите на градския транспорт, уточняват още от НКЖИ. 

Трамвайна линия 27 удължава маршрута си до жп гара София-север – от спирка с код 1255 „Пета градска болница“, транспортен подлез „Надежда“, бул. „Рожен“, надясно по ул. „Йордан Хаджиконстантинов – Джинот“, обръщане посоката на движение пред гара София-север, двупосочно.

Маршрутът на трамвайна линия 7 се запазва до обръщателно колело „МС Хан Кубрат“ и синхронизира движението си с трамвайна линия 27.

Трамвайна линия 1 удължава маршрута си до надлез „Надежда“. От Централна гара продължава по бул. „Княгиня Мария Луиза“, обръщане посоката на движение на надлеза, бул. „Княгиня Мария Луиза“, надясно по бул. „Христо Ботев“, наляво по ул. „Струга“ и синхронизира маршрута си с трамвай номер 6.

Трамвайна линия 3 променя маршрута си до жп гара София-север. По бул. „Христо Ботев“, до Централна жп гара , наляво по бул. „Княгиня Мария Луиза“, транспортен подлез „Надежда“, бул. „Рожен“, надясно по ул. „Йордан Хаджиконстантинов – Джинот“, обръщане посоката на движение пред гара София-север, двупосочно.

Най-натоварените сутрешни пътнически влакове, които пътуват от Искърското дефиле, ще се движат директно до Централна гара-София, без да се налага пътниците от тях да се прекачват на жп гара София-Север. Без прекачване ще пътуват и нощните композиции между София и Варна през Горна Оряховица, които ще се движат по обиколно трасе през Курило и Илиянци – Казичене – Искър.

Модернизацията на коловозното развитие на Централна гара-София попада в обхвата на проект „Развитие на железопътен възел София: железопътен участък Централна гара София – Волуяк“ и се финансира по Механизъм за свързване на Европа.

Подробна информация относно временните промени в движението на влаковете, свързани с ремонта, клиентите на БДЖ ще могат да получават от служителите на гишетата „Информация“, билетните каси в железопътните бюра и гари, на националния информационен телефон 02/931 11 11 или от електронния пътеводител на официалната интернет страница на дружеството: www.bdz.bg. От НКЖИ се извиняват на пътниците за причиненото неудобство.