От днес – работят молове, кина и фитнеси

paradise-mall

От днес големите търговски центрове киносалоните и фитнесите у нас вече работят, но при определени правила. 

Работното време на моловете е намалено. Те ще работят от 10.00 ч. сутринта до 21.00 ч. и то при строго спазване на мерките за безопасност. Осигурена е допълнителна охрана, която да следи дали всички мерки се спазват. Малолетни и непълнолетни ще се допускат само с придружител.

Общите части се дезинфекцират на всеки час, а на всеки вход и изход са поставени допълнително дезинфектанти. От самите търговски обекти ще следят и за струпване на хора, а също така и на входовете на съмия мол ще се следи за много посетители. Направено е разделяне на потоците, както и оказани посоки за движение на посетителите.

От днес са отворени и кината, след като посещенията в салоните бяха спрени от 27 ноември. Макар че се седи статично в зала и е възможно спазването на дистанция, гледането на филми в зала не бе допустимо за разлика от посещаването на театрална постановка.

Изискването към киносалоните е да допускат хора до 30% от възможния капацитет на помещението, да има разстояние от 1.5 метра между посетителите и да носят предпазни маски. Същите правила важат в театри, музеи и галерии, като театрите не са били затваряни, а останалите три културни средища са отворени за почитатели още от 4 януари.

От днес работят и залите за творческо, танцово и музикално изкуство. Изискването към този сектор е да се използват при 30% от капацитета на помещенията и да се спазва дистанция. Във фитнес залите изискването е за използване на не повече от 50% от капацитета на помещението, а разстоянието между хората трябва да е по-голямо от стандартните 1.5 метра. В заповедта е посочено изискване от 2 метра дистанция между спортуващите във фитнесите.