От днес парното в София поевтинява с 26.5%

1248
toplomer-parno-radiator

Парното и топлата вода в София поевтиняват с 26.5% от днес. Това е окончателното решение на енергийния регулатор, съобщи председателят му Иван Иванов.

През април природният газ ще струва с 43% по-малко. През този месец синьото гориво ще струва 25 лева и 20 стотинки за мегават час без такси и налози.Това променя и цените на топлофикациите, които са основните клиенти на „Булгаргаз“.

Най-голямо намаление ще има за София – с 26,5% и във Враца с 23 на сто. Между 16 и 18% ще поевтинее топлоенергията във Велико Търново, Бургас, Разград и Плевен. Понижението в Пловдив е с 12 на сто. Най-малко намаление има във Варна – само 8%.След тези промени най-скъпо ще се продава топлоенергията в Пловдив, където мегаватчас е близо 86 лева.

Най-малко за парно и топла вода пък ще дават в Бургас, където цената става 62 лева за мегаватчас. Цената на тока остава същата.

Всички тези промени влизат в сила от днес.

Цената на електроенергията, произведена от топлофикациите, се намалява с 27,91%. Домакинствата и малкият бизнес обаче няма да получат намаление на сметките си за ток, защото цената на електроенергията за тях не се променя, остава определената от 1 юли 2019 г.

Това се прави, тъй като с парите ще се компенсира фондът „Сигурност на електроенергийната система“, който ще плати на ТЕЦ „Марица-изток 2“.

Заради недостиг на ток за регулирания пазар от 29 януари до 30 юни 2020 г. държавната централа произвежда електроенергия за бита, а разликата от цената получава от фонда.

Не се променя и цената на добавката „задължения към обществото“, която остава 19,57 лв. за мегаватчас.