От днес глобяват от 300 до 1000 лева пътниците в градския транспорт без маски

maski-v-gradski-transport

Глоби от 300 до 1000 лева очакват пътниците на столичния градски транспорт, ако не носят предпазни маски. За това ще следят и екипите на Центъра за градска мобилност и полицията в превозните средства, които започват съвместни проверки от днес.

Нередовните пътници ще бъдат санкционирани и сваляни принудително от превозните средства с помощта на полицейски екипи.

Преди да се качите на градския транспорт помнете, че трябва да сте с маски. В пътническите салони има засилени проверки дали правилата се спазват. Ако забележите, че някой не ги нарушава може да сигнализирате на телефон 112.
– Актът е от 300 до 1000 лева. Той се съставя от полицията и след слизане от превозното средство.
– За последна седмица контрольорите на градския транспорт продават билети от 1,60 лв. От следващата те ще преминат към проверки по редовността на пътниците.
– Всички касите на ЦГМ за продажба на превозни документи са отворени. На сайта на ЦГМ може да видите и кои от тях са с удължено работно време.

– Шофьорите сами ще избират дали да носят маски, тъй като са отделени от пътниците с предпазни ленти.

Въпреки, че вследствие разхлабването на мерките свързани с коронавируса здравният министър отмени заповедта, която ни задължаваше да носим маски на открито, в градския транспорт те все още са задължителни. От днес започват да работят и касите на градския транспорт. До 18 май обаче шофьорите все още няма да продават билети, а това ще се прави от контрольорите. От Центъра за градска мобилност уточняват, че след като на 18 май градския транспорт се върне към обичаен режим на работа освен за пътуване без маска глоби ще има и за липса на продупчен билет.