От „Булгаргаз“ не очакват да се стигне до спиране на парното в София

otvorena-shahta

Не вярвам да се стигне до спиране на парното в София, обяви пред БТВ изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов. Дългът на столичната топлофикация към газовото дружество, който към момента е около 130 млн. лв. 

Ако „Топлофикация-София“ не ни плати до 25 октомври, то може да бъде спрян газът до „Бургаргаз“ и горивото да спре до всички наши клиенти, предупреди Павлов.

Заради това, че топлофикацията не плаща редовно сметките си за газ, държавният доставчик всеки месец се лишава от 30% от приходите си, припомни той. „Не вярвам да се стигне до спиране на парното в София, защото „Булгаргаз“ има и индустриални клиенти с 24-часов непрекъсваем цикъл, които си плащат съвсем навреме газа и не можем да рискуваме техните доставки“, обясни Павлов.

Шефът на „Булгаргаз“ обясни, че в Европа всеки предплаща заявения газ или предоставя банкова гаранция и ако не го направи, не получава доставка. Не вярвам да се стигне до спиране на парното в София, защото „Булгаргаз“ има и индустриални клиенти с 24-часов непрекъсваем цикъл, които си плащат съвсем навреме газа и не можем да рискуваме техните доставки, посочи той. Но подчерта, че дългът на „Топлофикация София“, който обичайно нараства до 200 млн. лв. в края на годината, е голям проблем за дружеството.